Atunci cand veacul se nastea

Postat la 10 martie 2006 1 afişăre

Istoricul Ion Bulei si-a focalizat cercetarile personale din ultimii ani asupra unei perioade de istorie rodnice in invataminte, spectaculoasa in metamorfoze, captivanta si contagioasa in euforia ei novatoare - si anume puntea intre veacul al XIX-lea si al XX-lea.

  • ATUNCI CAND VEACUL SE NASTEA

Istoricul Ion Bulei si-a focalizat cercetarile personale din ultimii ani asupra unei perioade de istorie rodnice in invataminte, spectaculoasa in metamorfoze, captivanta si contagioasa in euforia ei novatoare - si anume puntea intre veacul al XIX-lea si al XX-lea. Desi titlul prezentei lucrari ne lasa sa banuim ca ne vom afla in fata unui inventar de informatii pitoresti despre viata domestica sau mondena a Romaniei dintre secole, autorul isi conduce exigentele mai departe si realizeaza sinteze sau panoramari memorabile. Iata doar una dintre ele: "procesul de modernizare era in Romania acelor timpuri mai inaintat decat in alte tari balcanice, dar in structura sociala intervin diferente mari. (...) Toata patura culta a romanilor voise sa creeze aici, la gurile Dunarii, o Belgie a Orientului. Parca pentru a uita o data pentru totdeauna un trecut de umiliri nationale". 

Ion Bulei, Viata cotidiana in timpul lui Carol I, Editura Tritonic, Bucuresti, 2004 

  • CHRISTA VS. BLANCHE

Nascuta in 1967 in Japonia din parinti belgieni, Amélie Nothomb a publicat 11 romane, a fost tradusa in 30 de limbi. "Antichrista" aparut intr-un prim tiraj record (50.000 de exemplare) istoriseste relatia complexa dintre doua adolescente: Christa, dominanta, este mitomana, aroganta, sigura pe ea, in vreme ce Blanche, dominata, este discreta si singuratica. Una patrunde cu forta in viata celeilalte si ii uzurpa identitatea.

Ii fura intimitatea, camera, familia si placerile cotidiene. Infruntarea e prezenta pana si in monologurile pe care Blanche le tese in toiul noptilor de insomnie. Totul incepe cu fascinatia pe care persoana puternica o exercita asupra unei fiinte neajutorate. Pana unde poate sa mearga aceasta fascinatie, un asemenea cult pentru celalalt? Pana la urma, Christa devine, pentru Blanche, Antichrista. 

Antichrista, Amèlie Nothomb, Editura Polirom, Bucuresti, 2004


Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Atunci cand veacul se nastea
/arta-si-societate/atunci-cand-veacul-se-nastea-979488
979488
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.