Ca la carte

Postat la 14 iulie 2009 46 afişări

Cel mai mare comitat al Marii Britanii, Yorkshire, situat in nordul Angliei, este totodata si locul de origine al celebrelor scriitoare Charlotte, Emily si Anne Brontë, care au fost inspirate de aceste peisaje in binecunoscutele lor romane “Jane Eyre”, “La rascruce de vanturi” sau “Necunoscuta de la Wildfell Hall”.

MUZEU:Surorile Brontë si-au petrecut mare parte din viata in localitatea Haworth, mai precis la casa parohiala din aceasta asezare, asa-numita Haworth Parsonage. Casa, cocotata pe un deal in spatele bisericii locale, a fost transformata in muzeu, renovat nu de mult, care adaposteste diverse colectii amintind de celebrele sale locatare, printre care una de carti in miniatura lucrate manual, scrise cu caractere foarte mici, continand operele surorilor Brontë.

TINUT: Dincolo de casa parohiala se intinde un peisaj cu mlastini de turba si iarba neagra, contrastand cu verdele de la poalele dealurilor. Locul vadeste tenacitatea fermierilor din Yorkshire, care se lupta si azi cu mediul ostil, desi au reusit sa smulga doar mici suprafete de pasune pentru oi, pentru ca terenul nu e prielnic pentru culturi.

DECOR: Zona mai pastreaza cladiri si ramasite de fabrici din vremea revolutiei industriale ce a transformat acest colt de tara si a inspirat-o pe Charlotte Brontë sa scrie romanul “Shirley”. Decorul a atras multi turisti inca de la aparitia cartilor: Charlotte insasi consemna ca oamenii veneau la Haworth in cautarea locurilor descrise in “Jane Eyre” si “Shirley”. Spre deosebire de acele vremuri, turistii care ajung prin partea locului astazi sunt mai degraba curiosi sa vada peisajele ce au inspirat descrierile din “La rascruce de vanturi”.

CULOARE: Teritoriul cu mlastini de turba si iarba neagra devine in fiecare toamna, pret de cateva saptamani, o mare violeta. In restul anului, peisajul se coloreaza in verde, cafeniu si gri, in functie de vreme si de anotimp. Domneste linistea intrerupta doar de behaitul oilor sau de cantecul de pasari, iar din loc in loc cate o turbina eoliana face nota discordanta, aducand privitorul in prezent.

INSPIRATIE: Una dintre cladirile considerate a fi inspirat-o pe Emily Brontë in scrierea romanului la “Rascruce de vanturi” se afla dincolo de cascada ce poarta numele surorilor. Casa Top Withins este o ruina sub niste copaci scheletici, situata intr-un peisaj superb si cu vedere la tinutul mlastinos, fiind prezentata turistilor drept cea mai probabila sursa de inspiratie pentru resedinta lui Heathcliff. Jos in vale se afla resedinta Ponden Hall, imortalizata in romanul lui Emily Brontë ca Thrushcross Grange, casa familiei Linton.

Urmărește Business Magazin

/analize/turism/ca-la-carte-4639574
4639574
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.