Unde sunt fanii Harley Davidson? Cele mai bine vandute motociclete de strada in 2010

Autor: Alecu Postat la 28 aprilie 2011 266 afişări

Clientii de motoare sunt pasionati de bijuteriile pe doua roti si urasc cozile de la semafoare. Cine a facut business din pasiunea lor?

Abia trecusera trei luni de cand cedase catre Citroën Romania importurile marcii franceze - care il adusese in topul vanzatorilor de masini de pe piata locala -, cand fostul premier Calin Popescu-Tariceanu pregatea pentru Salonul Auto de la Bucuresti din 2007, ultimul salon auto romanesc dinainte de criza, lansarea pe piata locala a Harley-Davidson, legendara motocicleta americana. Era perioada cand vanzarile de masini inregistrau cresteri de la o luna la alta in volume la care dealerii doar visau cu cativa ani in urma si, pe masura ce traficul se aglomera, clientii erau atrasi de o noua piata - cea a motocicletelor si a scuterelor.

Planul americanilor de atunci era de a vinde anual 200 de unitati din celebrele motociclete americane, al caror volum total urma sa ajunga la 1.000 de unitati pana in 2012. Planul s-a dovedit insa prea ambitios, astfel ca cel mai ridicat volum vandut a fost de 68 de unitati in 2008. Anul trecut, dealerul a vandut 47 de motoare, in crestere fata de anul anterior, dar abia la un sfert fata de estimari. Chiar daca vanzarile nu au atins tinta nici in anii de boom economic, importatorul se asteapta in continuare la cresteri ale vanzarilor, desi acestea se mentin la un nivel scazut, cum se intampla la nivelul intregii piete.

"Pentru 2011 estimam sa vindem peste 50-60 de unitati de motociclete Harley- Davidson. Nu exista motive reale sa speram la o revenire puternica a vanzarilor, dar trendul din primul trimestru indica o crestere in acest an", spune Marcel Chiva, directorul de vanzari al Harley-Davidson. Chiar si asa, Harley ramane lider in clasa motocicletelor cu motoare de peste 650 de centimetri cubi, cel mai mic motor Harley avand 900 cmc.

In 2007, cand Harley venea in Romania, estimarile anuale de 200 de motociclete vandute pareau a fi unele rezervate, avand in vedere cresterea de aproape cinci ori a pietei in 2008 fata de 2007, de la aproape 3.200 de unitati la aproape 16.000 de motoare. Dar cresterea exploziva din 2008 s-a rasturnat si piata a scazut cu aproape 90% in 2009, declin care a depasit chiar si scaderea vanzarilor de camioane - acestea din urma fiind unul dintre cele mai clare unitati de masura a ritmului unei economii.

Explicatia scaderii nu este doar una legata de criza: "In Romania, motocicletele nu sunt chiar un produs premium, ci mai degraba o excentricitate a clasei medii. Vanzarile de motociclete in primele trei luni ale acestui an raman sporadice. Atat timp cat creditarea ramane o problema, vanzarile moto vor avea de suferit", spune Valeriu Tones, directorul de comunicare al AutoItalia, companie care detine importurile motocicletelor Honda pe piata locala.

Clientul de Harley-Davidson nu s-a schimbat mult in ultima perioada, principala diferenta fiind data de finantarea motorului. "Clientul motocicletelor Harley-Davidson nu s-a schimbat in ultimii doi ani. Este in continuare tot om de afaceri, are peste 35 de ani si este manager de top. Criza i-a schimbat, desigur. Spre exemplu, inainte, companiile de leasing erau mult mai permisive, iar acum, chiar daca sunt achizitionate pe firma, trebuie sa se plateasca TVA-ul", explica Chiva. Unul dintre primii clienti romani ai marcii americane de motoare a fost Calin Popescu- Tariceanu insusi, inca dinainte de a importa oficial in Romania motocicletele.

Pe de alta parte, businessul Harley-Davidson nu inseamna numai motociclete, ci si accesorii achizitionate atat de cei ce si detin un motor american, cat si de admiratori ai marcii. "A doua parte a businessului Harley-Davidson e reprezentata de accesorii si articole de vestimentatie. Avem clienti care nu detin o motocicleta, dar care vin sa cumpere astfel de accesorii din magazin", a subliniat directorul de vanzari al marcii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
motoare,
afaceri,
vanzari,
piata
/analize/transporturi/unde-sunt-fanii-harley-davidson-cele-mai-bine-vandute-motociclete-de-strada-in-2010-8179984
8179984
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.