Una calda: salariile cresc la anul. Una rece: doar pentru cei carora le-au crescut si in 2010

Autor: Ana Raduta Postat la 05 octombrie 2010 34 afişări

Realitatea din companii, cea pe care angajatii o resimt direct, arata ca ultimii doi ani n-au fost usori si nici urmatorii nu vor fi floare la ureche. Totusi, studiile salariale spun ca lefurile romanilor au crescut in 2010, iar angajatorii au in plan ca la anul sa ofere salarii mai mari.

"Nu dramatizati!" Cam asa suna mesajul pe care angajatorii vor sa il transmita acum angajatilor. In primul rand pentru ca vor sa-i pastreze motivati si apoi pentru ca, asa cum si-au construit bugetele pentru 2011, le promit un nou an in care vor castiga mai bine.

Daca ar fi sa luam ca sursa de informare studiile salariale, bazate pe chestionarea companiilor, atunci situatia nici n-ar avea de ce sa fie dramatica. Salariile nu au contenit sa creasca nici in ultimii doi ani, cei mai grei pentru multi dintre cei ce activeaza acum pe piata muncii.

Potrivit Studiului salarial si de beneficii PayWell Romania 2010 (ale carui concluzii le puteti vedea ilustrate in galeria foto atasata acestui articol), realizat anual de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers, in 2009 si in 2010 salariile au crescut cu 7,2%, respectiv 4,3% in mediul privat. Valorile sunt la jumatate sau chiar un sfert fata de anii trecuti, cand companiile au acordat cresteri salariale medii si de 15%, insa pentru vremuri de criza, nici majorarile de o cifra nu inseamna putin. 2010 a fost insa primul an in care cresterile de lefuri au fost sub rata inflatiei - 4,3% raportat la 7,58%, cat a fost rata inflatiei, ceea ce inseamna ca, desi au castigat mai mult, romanii au avut o putere de cumparare mai mica decat pana acum. Spus si mai simplu decat atat, au dus-o mai rau.

Daca privim totusi lucrurile dintr-o perspectiva macro, cresterile salariale din ultimii doi ani ar parea chiar surprinzatoare, in conditiile in care nu au fost sustinute si de o crestere a PIB, ci dimpotriva, economia a scazut cu 7,1% in 2009 si este asteptata sa se contracte cu 2% in 2010. Atunci cum si de ce si-au platit companiile mai bine angajatii?

Separat pe domenii si categorii de angajati, studiul PwC arata si mai interesant.

Daca anul trecut managerii au avut cele mai mari cresteri salariale, de circa 22%, anul acesta au primit un plus aproape insesizabil la salariu - de 2%. Restul de bani s-a dus catre stimularea specialistilor, care in 2010 au reprezentat categoria care a beneficiat de cele mai importante majorari - 17%, fata de numai 1% anul trecut. "Schimbarea centrului de atentie de la manageri catre specialisti este destul de usor explicabila - companiile nu vor sa riste sa ramana fara talente.

Daca anul trecut au fost stimulati cei cu putere decizionala, anul acesta a venit randul celor pe care companiile nu-si permit sa-i piarda, adica specialistii", spune Horatiu Cocheci, human resources consulting manager, PricewaterhouseCoopers Romania.

Surprinzator este si faptul ca angajatorii au inceput sa investeasca in tinerii angajati, in special in absolventii de facultate, fara experienta. Anul trecut, cei ce au reusit sa se angajeze au avut de intampinat un prim obstacol - salariile le-au scazut cu 3%. Anul acesta insa au fost platiti mai bine, in medie, cu 13% fata de 2009. De altfel, din ultimii trei ani, in 2010 au fost notate cele mai generoase cresteri acordate acestei categorii de angajati.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studiu,
salarii,
paywell,
pwc,
resurse umane,
/analize/servicii-financiare/una-calda-salariile-cresc-la-anul-una-rece-doar-pentru-cei-carora-le-au-crescut-si-in-2010-7438917
7438917
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.