Pe ce mizeaza bancherii europeni in 2011? BEI pariaza pe energie

Autor: Razvan Muresan Postat la 25 ianuarie 2011 26 afişări

Romania ramane si in 2011 in vizorul Bancii Europene de Investitii. Cele 7,8 miliarde de euro imprumutate in ultimii 20 de ani arata ca am devenit un client cu istorie al BEI, cu atat mai mult cu cat valoarea creditelor contractate e in crestere fata de anii precedenti. In ce domenii se indreapta banii?

Bancherii europeni au aterizat la Bucuresti in ultimii doi ani de mai multe ori decat intr-un intreg deceniu. Similar cu anul 2009, in care Romania a imprumutat suma de un miliard si jumatate de euro de la BEI, creditele angajate anul trecut tind inspre un miliard. Fata de anii precedenti in care banii luati de la institutia financiara erau de ordinul sutelor de milioane de euro, 2009 a fost anul recordurilor. Si nici in 2010 afacerile bancherilor europeni in tara noastra n-au mers mai rau.

Acordul semnat intre BEI si Romania acum patru ani stabilea ca finantarea, bazata pe propuneri concrete de proiecte, va fi de ordinul unui miliard de euro anual, cu ajustarile impuse de cerintele care pot aparea. Iar ajustari s-au facut pentru ca cerere a existat. Matthias Kollatz-Ahnen (foto), vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, vorbeste pentru BUSINESS Magazin de 800 de milioane - un miliard de euro. Cat priveste destinatia banilor, una dintre tinte este cofinantarea proiectelor structurale, apoi a celor din industrie, fie ca vorbim de productia de automobile sau de energie regenerabila, iar in al treilea rand de credite pentru IMM-uri.

Recordul de imprumuturi - de 1,48 miliarde de euro din 2009 - nu a fost atins in 2010, insa specificul pentru anul trecut a fost aparitia proiectelor de reabilitare termica a cladirilor, administrate de autoritatile publice locale cu bani europeni. De acolo vin si sperantele vicepresedintelui Kollatz-Ahnen pentru 2011: "Ne asteptam sa gestionam mai multe proiecte de eficientizare energetica, iar in acest sens am discutat cu primari din intreaga tara". Oficialul BEI vorbeste si despre o alta nisa pe care va miza: alinierea Romaniei la standardele energetice impuse de Uniunea Europeana. Adica noi investitii care mai trebuie facute, deci si finantate. Numai in decembrie 2010, 270 de milioane de euro s-au indreptat catre proiectele energetice, dintre care 200 pentru proiectul eolian CEZ din Dobrogea, iar 70 catre Primaria sectorului 6 din Capitala, unde se vor reabilita circa 300 de blocuri pana in 2013. Alte 65 de milioane au fost cheltuite pe reabilitarea a sapte uzine electrice. Si de vreme ce programul "Europa 2020" ne obliga sa scapam cat mai rapid de gaurile negre din energie, iar BEI sta dupa colt cu sacul cu bani, e usor de anticipat ca finantarea va continua aceeasi tendinta de crestere si in viitor.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/pe-ce-mizeaza-bancherii-europeni-in-2011-bei-pariaza-pe-energie-7909048
7909048
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.