Romania si Letonia, singurele economii din Est asteptate de Banca Mondiala sa scada in 2010

Postat la 10 iunie 2010 30 afişări

Banca Mondiala a inrautatit previziunile pentru Romania, anticipand o scadere a economiei cu 0,5% in 2010, urmata de o crestere cu 3,6% in 2011 si cu 4,4% in 2012.

In ultimul raport asupra perspectivelor economice globale, publicat miercuri, institutia financiara estimeaza ca Romania va termina anul in curs cu un deficit bugetar de 5% din PIB, situatie care se va pastra si in urmatorii doi ani.

Vedeti aici alte estimari de crestere economica pentru 2010.

In raportul precedent din ianuarie asupra perspectivelor economice globale, Banca Mondiala prevazuse pentru Romania o crestere a PIB de 0,5% in 2010 si de 4,2% in 2011, respectiv un deficit bugetar de 4,9% din PIB anul acesta si de 5,5% la anul.

Pe ansamblul Europei Centrale si de Est si al tarilor din Asia Centrala, Romania si Letonia sunt singurele tari pentru care Banca Mondiala prevede scadere economica anul acesta - in Letonia cu 3,5%. In rest, toate celelalte economii ar urma sa creasca, inclusiv Moldova (2,5%), Albania (3%) si Bosnia (4%). De notat ca anul trecut, Romania a avut un declin al PIB de 7,1%, in timp ce Letonia s-a remarcat printr-o prabusire economica de 18%, de departe cea mai mare din Europa.

In Europa, toate tarile din zona euro ar urma sa aiba crestere in 2010, cu exceptia Spaniei (-0,8%), a Irlandei (-1,3%) si a Greciei (-3,5%). La fel si tarile nordice, cu exceptia Islandei (-2,2%).

Dupa un declin global al economiei cu 2,1% anul trecut, Banca Mondiala prevede o crestere economica mondiala in 2010 si urmatorii doi ani intre 3,3% si 3,5%, avand ca locomotiva tarile in curs de dezvoltare (in termenii BM, acestea includ si economiile emergente), cu o rata medie intre 6% si 6,2%. Economiile dezvoltate ar urma sa aiba in acelasi interval un avans intre 2,3% si 2,7%.

Institutia are in vedere insa si un scenariu pesimist, in care restrictiile fiscale accentuate in tarile dezvoltate vor taia peste 1% din cresterea economica a acestora in 2010. Riscul cel mai mare este insa ca aversiunea la risc a investitorilor fata de problema datoriilor publice si a deficitelor din tarile dezvoltate ale UE sa determine (sau sa fie determinata de) intrarea in incapacitate de plata sau restructurarea datoriilor intr-una sau mai multe din tarile cele mai expuse (Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania). Aceasta ar afecta solvabilitatea mai multor banci din afara acestor tari si ar antrena nu numai intrarea in recesiune a tarilor dezvoltate in 2011, ci ar influenta si economia altor zone, ca America Latina.

In ce priveste redresarea in Europa, Banca Mondiala noteaza ca aceasta va fi mai lenta "in tarile care au intrat in criza cu deficite de cont curent mari (Bulgaria, Letonia, Lituania) sau cu deficite si datorii private sau publice inalte (Ungaria, Romania), din cauza marjei limitate de actiune a guvernelor" in directia stimularii economiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca mondiala,
economie,
recesiune,
romania,
letonia
/analize/romania-si-letonia-singurele-economii-din-est-asteptate-de-banca-mondiala-sa-scada-in-2010-6345991
6345991
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.