Veştile proaste din HR: Angajăm, dar numai dacă e absolut necesar

Autor: Ana Raduta Postat la 22 septembrie 2011 58 afişări

După o vară liniştită şi mult mai activă în privinţa angajărilor decât era aşteptat, toamna se instalează cu un ritm mult mai molcom din acest punct de vedere. Angajatorii români revin la moderaţie şi spun că până la sfârşitul anului nu au planuri mari - vor angaja, dar numai dacă este absolut necesar.

Pentru cei care vor să vadă jumătatea plină a paharului, vestea bună este că încă se mai fac angajări. Cei care văd mai degrabă jumătatea goală vor fi însă descurajaţi de faptul că, spre deosebire de trimestrul anterior, previziunile de angajare ale companiilor din România sunt mult mai puţin curajoase. Astfel, potrivit Studiului Manpower privind "Perspectivele angajării de forţă de muncă", pentru ultimul trimestru al anului avem o intenţie de angajare "decentă", după cum o numesc specialiştii de la Manpower, de 11%, în scădere cu 9% comparativ cu trimestrul trecut. În mare par-te, cauza scăderii stă în semnalele tot mai incerte care vin din economiile externe, dar şi de ameninţarea instalării unei noi crize, într-un moment nu foarte îndepărtat, aşa cum estimează economistul Nouriel Roubini, cel care a "profeţit" şi criza economică mondială din 2008. În aceste condiţii, nu este greu de înţeles de ce angajatorii simt nevoia să fie cât mai prudenţi cu putinţă şi să se extindă doar acolo şi doar atunci când este nevoie.

"În perioada în care s-a realizat studiul pentru acest trimestru, pieţele bursiere se aflau sub o presiune majoră, iar previziunile în ceea ce priveşte o nouă revenire a recesiunii în Statele Unite ale Americii cel mai probabil au afectat încrederea angajatorilor de pretutindeni. Cu toate acestea, perspectiva privind angajările la nivel global se menţine puternică, în special în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, când era de 0%", spune Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România.

De asemenea, cu toate că se observă o scădere constantă a previziunii de angajare de la un trimestru la altul, studiul realizat pe un eşantion de 763 de angajatori români indică faptul că una din cinci companii din România va continua să angajeze personal până la finele anului, iar altele şi-au anunţat planuri consistente de angajare care se vor derula pe o perioadă de cel puţin un an de acum încolo. Spre exemplu, Endava, companie care derulează activităţi de outsourcing din domeniul IT, recrutează în România peste 350 de persoane în următorul an, ceea ce va face ca numărul de angajaţi să depăşească 650 la nivel naţional. Cele mai multe angajări sunt anunţate în Iaşi şi Bucureşti, iar campania de recrutare face parte din strategia grupului, care şi-a propus ca până la sfârşitul lui iunie 2012 să atingă 1.000 de angajaţi. De altfel, de la începutul anului şi până acum numărul de angajaţi ai companiei a crescut cu 60.

Paradoxal, în timp ce unii candidaţi s-ar putea plânge de lipsa de oferte, angajatorii spun că nu găsesc candidaţi potriviţi. Modelul omului "bun la toate" nu mai este atât de căutat, ci au nevoie de oameni specializaţi. "Adevărata ameninţare pentru piaţa muncii o constituie nu scădererea cererilor, ci deficitul de competenţe la nivelul candidaţilor", susţine Petrof. Studiul realizat recent de ManpowerGroup privind Deficitul de Talente a arătat că în România muncitorii calificaţi - pe care se bazează activitatea din numeroase industrii - reprezintă principalul deficit de personal la nivel naţional. În plus, angajatorii români întâmpină cele mai mari dificultăţi în acoperirea poziţiilor disponibile (53%) din toată regiunea pieţelor emergente. "Trebuie să investigăm în detaliu care sunt competenţele şi abilităţile de care piaţa muncii are cea mai mare nevoie, după care să punem la punct programe specifice de dezvoltare a acestora", a adăugat Petrof.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajări,
HR,
angajatori
/analize/resurse-umane/vestile-proaste-din-hr-angajam-dar-numai-daca-e-absolut-necesar-8760571
8760571
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.