Unde le-ar placea oamenilor cu bani sa se mute (GALERIE FOTO)

Autor: Ana Raduta Postat la 05 februarie 2011 57 afişări

Care ar fi cea mai buna tara unde le-ar placea oamenilor cu bani sa se mute? BUSINESS Magazin va prezinta cateva optiuni, asa cum reies dintr-un sondaj la nivel international printre expati, facut de grupul financiar HSBC. Criteriile de selectie au fost cat se poate de practice - de la cat de usor se poate ajunge de acasa pana la serviciu si pana la costul utilitatilor sau al chiriilor.

Ghidul emigrantului, daca se gandeste cineva sa-l scrie, ar trebui sa contina o serie de ponturi detaliate pentru cei care vor sa-si schimbe tara de resedinta. Sigur, nivelul de trai, calitatea vietii, usurinta obtinerii permiselor de munca, deschiderea localnicilor fata de straini sau nivelul salariilor sunt aspecte importante de care tin cont cei ce vor sa emigreze. Dincolo de ele sunt insa alte zeci de puncte de interes, tinand de specificul traiului zilnic.

Un criteriu foarte important este locuinta. Fluctuatiile pietei imobiliare, fie ca este vorba de vanzari sau inchirieri, au intotdeauna o influenta semnificativa in luarea unei decizii. Mai apoi, infrastructura sistemului de transport in comun, costul utilitatilor, eventual cheltuielile pentru scolarizarea copiilor sau ospitalitatea orasului trebuie, de asemenea, luate in seama. Par detalii, insa atunci cand apare sentimentul de instrainare specifice oricarui expat, este bine macar de admis ca decizia de a parasi tara natala a fost bine gandita.

Spre exemplu, criterii precum stabilitatea economica a unei tari sau o rata a somajului scazuta palesc in ochii unui emigrant care descopera o societate ce accepta cu greu straini si unde nu se poate integra. Potrivit studiului HSBC Expat Explorer 2010, efectuat pe un esantion de 4.127 de expatriati din peste 100 de tari, cu venituri anuale de peste 200.000 de dolari, respondentii sunt foarte influentati de criterii precum buna functionare a sistemului de transport in comun, lejeritatea cu care isi pot gasi o locuinta la un pret rezonabil sau distanta de parcurs zilnic de acasa pana la birou si inapoi. De toate acestea depinde direct starea de bine pe care reusesc sa si-o creeze in tara unde s-au mutat si, mai departe, perioada de timp petrecuta acolo si nivelul lor de productivitate la locul de munca.

Astfel de criterii stau la baza ideii ca, dintre toate, Canada ar fi paradisul emigrantilor cu venituri mari. Expatriatii care au contribuit cu raspunsuri la realizarea studiului HSBC spun ca aceasta tara are o serie de avantaje de necombatut. Cel mai important ar fi accesul destul de simplu la o locuinta decenta, in schimbul unui pret la fel de decent, sau usurinta cu care imigrantii isi pot face prieteni printre localnici. De altfel, de-a lungul timpului, Canada a reusit sa adune imigranti din toata lumea: numai romanii au reusit sa formeze o comunitate de circa 200.000 de membri, iar autoritatile canadiene au stabilit un plan in privinta politicii de acceptare a imigrantilor - vor sa atraga 250.000 de straini in fiecare an.

O destinatie mai putin intalnita in randul romanilor dornici de emigrare este Australia. Conform sondajului citat, totusi, este considerata a doua cea mai buna destinatie de emigrare din lume, mai ales pentru cei ce pleaca insotiti de familii. De sistemul de sanatate foarte putini se plang, invatarea limbii nu reprezinta o problema, iar tara este resimtita ca primitoare, asa ca imigrantii nu reclama batai de cap prea mari din cauza organizarii vietii sociale.Thailanda este una dintre cele mai in voga destinatii turistice ale momentului, cel putin printre romanii care inca isi mai permit sa aloce un buget consistent pentru vacante.

Putini si-au imaginat-o insa ca pe o destinatie pentru a emigra. Cei care au curajul sa treaca peste distanta foarte mare, peste diferentele culturale uriase, dar si peste faptul ca limba thai nu este usor de invatat descopera ca, in schimb, costul vietii nu este ridicat, imigrantii isi pot gasi destul de usor unde sa locuiasca si sistemul medical este eficient.

Singapore este o alta destinatie turistica intrata de ceva vreme in topul de preferinte ale romanilor cu bani. Dincolo de exotismul locului, este unul dintre cele mai dezvoltate state din Asia de Sud-Est si un important centru economic si industrial din zona, aflat impreuna cu Hong Kong pe lista studiului HSBC despre intentiile de emigrare. Singapore a fost evaluat ca avand cel mai prietenos mediu de afaceri din lume, cu mii de expati care lucreaza in corporatiile multinationale. De asemenea, statul ofera si locuri de munca in industrie pentru zeci de mii de straini din intreaga lume. Multi ajung sa lucreze tocmai in industria turistica, una dintre cele mai dezvoltate ramuri ale economiei din Singapore, in conditiile in care circa 10 milioane de turisti vin in vacanta in fiecare an.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
emigrant,
angajati,
angajari,
HSBC
/analize/resurse-umane/unde-le-ar-placea-oamenilor-cu-bani-sa-se-mute-galerie-foto-7929177
7929177
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.