Retrospectiva 2010 - Seful cel nou

Postat la 03 ianuarie 2011 36 afişări

Nu doar angajatii au avut un an greu, ci si sefii lor, care au avut de demonstratca merita fiecare euro pe care il castiga. Cei care nu au reusit au fost schimbati, iar cei care s-au remarcat au fost promovati în strainatate. A fost, în orice caz, un an plin de plecari din managementul romanesc.

Aproape ca nu a fost domeniu important din economie in care sa nu fi existat macar o schimbare de management in 2010. Au venit sefi noi in banci, retail, industria bunurilor de larg consum, IT sau telecom. Unii au fost inlaturati pentru ca rezultatele companiilor pe care le conduceau nu mai justificau prezenta lor in pozitia de conducere, in alte cazuri mandatele au expirat si nu au fost prelungite, altii au plecat invocand motive personale si au fost si cateva situatii in care schimbarea a fost motivata de o promovare a managerului respectiv. Plecarea Lilianei Solomon de la conducerea Vodafone Romania, dupa cinci ani in care a fost una dintre cele mai puternice femei din business, a fost cea mai surprinzatoare miscare de acest gen. A plecat la Londra, unde, de la 1 decembrie, ocupa functia de director de operatiuni pentru Europa. Locul sau a fost luat de un expat - Iñaki Berroeta, fostul sef al filialei Vodafone din Malta.

Si Shachar Shaine, presedintele URBB, a plecat tot in luna noiembrie, dupa sase ani de mandat. A fost unul dintre cei mai longevivi manageri din industria berii si unul dintre cei mai vechi expati - a venit pentru prima oara in Romania in 1999. Deocamdata nu a fost dezvaluit numele celui care il va inlocui pe Shaine, dar se stie ca va fi un alt israelian. Seful URBB nu a fost singurul berar care a plecat in 2010 de la conducerea companiei - in ianuarie, Stephan Maria Weber a parasit functia de presedinte al Ursus, invocand motive personale. In luna martie, a fost inlocuit de americanul Gary Whitlie, care are o experienta de 26 de ani in cadrul grupului SABMiller.

De altfel, a doua jumatate a anului a fost extrem de dinamica din acest punct de vedere. Groupama, Hilton, Profi, Microsoft si Pepsi sunt alte companii care si-au schimbat directorii generali din septembrie si pana acum. Doar la Groupama expatul Dennis Rousset a fost inlocuit de un manager roman - Sanda Nicoara, fostul director de operatiuni si director general adjunct al companiei. Aceasta a fost, de altfel, intelegerea initiala, rolul lui Rousset in Romania fiind clar conturat inca de la inceput - lansarea companiei si pregatirea unui executiv roman. In celelalte cazuri, alegerea actionarilor a fost de a aduce alti expati, o noua lovitura data managerilor romani, despre care nu de putine ori s-a spus ca nu ating performantele colegilor lor din strainatate.

Un caz aparte este ING Pensii, Emilia Bunea, fostul CEO, fiind inlocuita de un alt roman, Marius Popescu. Bunea a plecat in luna martie la Amsterdam, unde coordoneaza finantele companiilor de asigurari si pensii ale grupului din zece tari. Mai exact, a fost numita director financiar al ING Central Europe.O alta miscare surprinzatoare si o premiera, in acelasi timp, a fost plecarea lui Calin Tatomir de la Microsoft Romania. In locul lui a venit un expat care va avea o sarcina dificila, in conditiile in care compania nu a mai fost pana acum condusa de un strain.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
manager,
Liliana Solomon,
plecari
/analize/resurse-umane/retrospectiva-2010-seful-cel-nou-7827879
7827879
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.