MBA pe cap de locuitor

Postat la 20 iulie 2008 71 afişări

In fiecare an, aproximativ 300 de romani termina cursuri MBA. Cu alte cuvinte, 300 de angajati se pregatesc pentru un salariu mai mare si un post mai bun in compania pentru care lucreaza.

Desi angajatorii nu impun aproape niciodata obligativitatea unui MBA, cei mai multi il considera un atu in favoarea candidatilor si o cale aproape sigura de avansare. “Atunci cand ai o diploma de acest gen sau un master, o bursa in strainatate se traduce prin faptul ca esti un om caruia ii pasa de cariera lui si care vrea intotdeauna mai mult”, spune Madalina Teodorescu, HR officer, Gecad ePayment.

Anual, companiile care furnizeaza astfel de programe pe piata romaneasca vin cu oferte care sa se plieze pe cererea din ce in ce mai variata; in ultimii doi ani au intrat noi organizatori de programe MBA sau Executive MBA, in sistem de franciza, astfel incat, in momentul de fata, exista cel putin sase programe de MBA adresate tinerilor care au absolvit facultatea si se afla la inceput de cariera, precum si patru Executive MBA adresate celor care au deja experienta in munca.

De asemenea, au aparut mai multe informatii pentru cei interesati, inclusiv prin intermediul unui targ international al programelor MBA, prin care programe din afara incearca sa atraga cursanti din Romania. “Este un indicator al faptului ca piata din Romania prezinta un interes crescut - intrucat dorinta de pregatire profesionala este in crestere, a sporit puterea financiara, atat a firmelor, cat si a persoanelor fizice, iar cererea de manageri pregatiti este si ea in continua crestere”, comenteaza Bianca Ioan, director de marketing, program Executive MBA, Asebuss Romania.

In ultimul timp, pe piata au aparut si asa-numitele programe “hibrid”, care ofera instruire in zece zile, in schimbul unor costuri, evident, mult mai reduse. Acestea sunt insa privite cu suspiciune, atat de catre cei care intentioneaza sa urmeze un MBA, cat si de firmele care ofera pachetele standard. “Un MBA de 10 zile este doar un curs cu un nume atragator, departe insa de valoarea unui adevarat program MBA. Nu poate surprinde complexitatea situatiilor din viata de zi cu zi a unui manager, nu exista timpul necesar pentru a avea acces la experienta altor companii, nu exista interactivitate cu colegii, deci accesul la cunostintele celorlalti manageri este foarte limitat”, crede Ioan.

Cei mai multi cursanti provin din domeniile care in acest moment cunosc cea mai puternica dezvoltare: FMCG, IT&C, farmaceuticele, sistemul bancar si asigurarile. Iar companiile investesc anual in pregatirea angajatilor lor, in conditiile in care cursurile traditionale de MBA dureaza aproximativ doi ani, iar tarifele pot depasi 35.000 de euro, in Romania, si chiar 70.000 de euro la scolile de afaceri din afara, preferate de multi dintre cursanti.

Sunt si cazuri in care cursantii suporta singuri costurile unui MBA, mizand pe faptul ca de cele mai multe ori, odata ce il finalizeaza, ajung sa castige si cu 50% mai mult decat inainte. Unele companii au ales chiar sa aduca in tara astfel de programe. Un exemplu este cel al programului Executive Academy al Universitatii din Viena (WU), sponsorizat de Erste Bank si Petrom. Cele doua companii sponsorizeaza 20 de locuri, iar participantii selectati trebuie sa contribuie cu 3.000 de euro din taxa totala.

Faptul ca schimbarile prin care a trecut mediul de business romanesc in ultimii ani au creat conditiile prielnice aparitiei unei generatii de manageri foarte tineri a dus, in consecinta, si la promotii de absolventi de cursuri MBA mai tineri decat in strainatate. Astfel, daca la nivel international media de varsta a participantilor inscrisi intr-un program MBA este de 39 de ani, dintre care aproximativ 7-8 ani de experienta manageriala, media de varsta a cursantilor din Romania era de 36 de ani in perioada 1993-2000, ajungand la 34-35 de ani in ultimele serii. Reprezentantii marilor companii spun ca aceasta medie de varsta reprezinta un nivel optim de formare a specialistilor, in conditiile in care tinerii formeaza cea mai atractiva categorie de candidati pentru angajatori.

In luna septembrie, BUSINESS Magazin va oferi unui abonat un program MBA cu specializare la alegere in management financiar sau marketing, in valoare de peste 9.000 de euro. Programul dureaza 18 luni, presupune absolvirea a 15 cursuri si face parte din seria de programe organizate de City University of Seattle in Romania. Conditiile de inscriere si alte de­talii le gasiti pe www.businessmagazin.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
MBA,
Assebus,
Gecad
/analize/resurse-umane/mba-pe-cap-de-locuitor-2797064
2797064
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.