Angajatorii par mai optimisti. De ce?

Postat la 14 iunie 2010 21 afişări

Pentru prima oara de la declansarea crizei, in luna aprilie numarul somerilor a scazut. Situatia s-a repetat insa si in mai, iar specialistii cred ca nu sunt doar cifre exceptionale, ci ca s-ar contura o tendinta. In tot cazul, au revenit vestile bune de la angajatori

Parca niciodata n-am fost mai ingrijorati ca acum de ziua de maine, de taierile de cheltuieli decise atat de Guvern, cat si de mediul privat, si de cata stabilitate mai avem la locul de munca. In acelasi timp, in economie apar indicatori care arata ca lucrurile merg inspre bine: pentru a doua luna la rand, dupa aproape un an si jumatate in care a crescut, numarul de someri a inceput sa scada.

765.285 de oameni apti de lucru nu aveau un loc de munca in luna martie. In aprilie, numarul lor a ajuns la 738.187, iar in mai a urmat o noua reducere a cifrei, de aproximativ 36.000 de mii de oameni, ceea ce ar insemna ca situatia de ansamblu ar fi mai buna decat media din 2009.

Exista posibilitatea ca scaderea numarului somerilor sa fie pusa pe seama faptului ca o parte din ei sunt cei intrati in somaj la inceputul anului trecut, care intre timp au depasit perioada de primire a ajutorului de somaj si au iesit din evidente.

Cercetarile de piata par sa confirme insa ca nu este doar o intamplare, daca luam in calcul opiniile exprimate de angajatori. Mai exact, pentru prima oara in ultimul an si jumatate, angajatorii se arata optimisti, iar previziunea neta de angajare revine la o valoare pozitiva, dupa cinci trimestre consecutiv de valori negative privind intentiile de angajare. E drept ca previziunea se mentine la o valoare prudenta, sustinand o crestere de doar 2%.

Concret, aceasta inseamna ca 21% dintre angajatori se asteapta sa creasca numarul angajarilor, in timp ce 19% anticipeaza o scadere a activitatii de angajare, iar aproape 60% dintre ei previzioneaza o mentinere a numarului actual de angajati, dupa cum arata cel mai recent studiu al Manpower privind perspectivele angajarii fortei de munca.

"Dupa mai mult de un an, rezultatele studiului pentru al treilea trimestru prezinta o previziune neta de angajare pozitiva, ceea ce arata ca piata muncii incepe sa se redreseze usor. Va trebui sa mai treaca o perioada de timp inainte ca piata fortei de munca sa revina la o situatie comparabila celei dinainte de recesiune", apreciaza Camelia Stanculescu, directorul general al Manpower Romania.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
scadere,
angajari,
somaj
/analize/resurse-umane/angajatorii-par-mai-optimisti-de-ce-6366515
6366515
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.