Mic tratat de reciclare

Postat la 03 mai 2010 26 afişări

O masina de 135.000 de euro cu trei oameni la bord opreste cand se crapa de ziua in dreptul unor tomberoane. Cu o zi in urma era galbena, astazi e colorata in albastru.

Nu e nici Lamborghini, nici Ferarri, ci un camion care aduna gunoiul colectat selectiv. N-ar trebui sa ne surprinda pentru ca, in momentul aderarii la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat atingerea graduala a tintelor de reciclare si valorificare pana la 60%, la nivelul lui 2013. Un tel greu de atins, daca ne gandim ca la nivelul anului 2009, cantitatile de gunoi colectate selectiv de la bucuresteni nu depasesc cateva sute de tone din totalul de circa zece milioane la nivel national.

"La inceputul sistemului, gunoaiele se ridicau impreuna, desi erau colectate pe compartimente. Cantitatile nesemnificative de deseuri faceau afacerea neprofitabila", sustine Dan Ceausescu, directorul companiei de salubritate Urban din Bucuresti, care adauga ca, odata ajunse la sediu, acestea erau totusi triate in vederea reciclarii de catre angajatii firmei, fara ca populatia sa aiba cunostinta de aceasta. Volumul a crescut intre timp, iar acum cantitatea de gunoi justifica din punct de vedere economic existenta unor fluxuri separate.

Alaturi de Primaria Sectorului 6 si Eco-Rom Ambalaje (ONG care are ca obiectiv protejarea mediului inconjurator prin respectarea obiectivelor de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje), Urban a lansat saptamana trecuta un model de buna practica in colectarea selectiva a deseurilor. Astfel, operatorul va colecta gunoiul in camioane cu pereti transparenti, pentru ca populatia sa observe clar ca gunoaiele aruncate sunt ridicate separat. Directorul general al Eco-Rom Ambalaje, Sorin Popescu, spune ca operatiunea se va extinde in 80 de localitati. "Este importanta schimbarea mentalitatilor conform carora deseurile se colecteaza amestecat sau la gramada", adauga Popescu.

Cititi articolul integral in editia tiparita a revistei BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
masini,
gunoi,
primarie,
Bucuresti
/analize/mic-tratat-de-reciclare-6077747
6077747
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.