STUDIU DE CAZ: Cu ce înlocuim E-urile? Cu presiune

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 06 februarie 2013 450 afişări

Într-o vreme în care telefoanele şi televizoarele devin tot mai inteligente, avansul tehnologic modifică dramatic şi activitatea companiilor care îşi permit să pună în fabrici echipamente de ultimă generaţie. De pildă, presiunea înaltă poate fi folosită, în locul E-urilor, la fabricarea mezelurilor.

CONTEXTUL: Cris-Tim căuta, în primăvara lui 2011, soluţii pentru creşterea siguranţei alimentare, ţinând cont de tendinţele pieţei şi noile reglementări europene.

DECIZIA: În vara anului 2011 compania investeşte patru milioane de euro pentru a cumpăra un utilaj prin care produsele sunt expuse unei tehnologii de înaltă presiune; viaţa la raft a produselor este prelungită de trei ori, fără adaos de conservanţi.

EFECTELE: Toate produsele Cris-Tim în ambalaje vidate, adică jumătate din producţie, sunt supuse acum acestei tehnologii. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de peste 346 milioane de lei, iar pentru 2013 previziunile indică o creştere de 10%.


DE LA IDEE PÂNĂ LA LANSARE AU TRECUT, EFECTIV, zece luni de tatonări, negocieri, testări", povesteşte Radu Timiş, antreprenorul care a clădit afacerea Cris-Tim, despre decizia de a investi într-un utilaj cu tehnologie de ultimă oră. A cheltuit 4 milioane de euro pentru ca mezelurile care ies de pe liniile fabricii să aibă un termen de garanţie de trei ori mai lung, fără a schimba reţetele. După ce vreme de câţiva ani şi-a lăsat afacerile pe mâna unor manageri, Timiş s-a întors la cârma Cris-Tim la începutul crizei şi a reuşit să schimbe direcţia în care se îndreptau vânzările.

Cel mai puternic impact asupra afacerilor îl are noua tehnologie de producţie, prin instalarea căreia în procesul de fabricaţie sunt folosiţi mai puţini conservanţi - sau chiar deloc, iar termenul de valabilitate poate fi extins cu 300%. 4 milioane de euro din cele 24 investite în ultimii ani au fost dedicate acestui utilaj, de ultimă generaţie, care are o greutate de 45 de tone - chiar transportul acestui utilaj a ridicat o mulţime de probleme. Tehnologia este folosită acum doar de alte două firme europene, la o capacitate mai mică, spune Radu Timiş.

CONCRET, PRODUSELE AMBALATE ŞI ETICHETATE SUNT SCUFUNDATE ÎN APĂ RECE TIMP DE OPT MINUTE, la o presiune de 9.000 de ori mai mare decât presiunea atmosferică. Prin acest tratament, sunt distruse toate virusurile şi bacteriile din produs, celula de carne rămâne vie, iar proprietăţile nu sunt afectate. Tratate astfel, mezelurile Cris-Tim au un avantaj în ce priveşte exporturile, ce vor putea fi făcute cu vaporul şi nu numai cu avionul, deoarece au termene de garanţie mai mari. Or, costul de transport cu vaporul le permite să aibă preţuri competitive la raft. În ultimii ani compania a pus accent pe exporturi, mezelurile fiind, vândute în 16 ţări europene. 13% din volumul mărfurilor produse pleacă peste graniţele ţării, exportul fiind după spusele antreprenorului, mai profitabil decât vânzarea pe piaţa internă. Timiş vrea să exploateze la maxim filonul exporturilor şi ţinteşte să ajungă la o pondere de 25-30% din volumele produse prin intrarea pe noi pieţe, ca Rusia, China, Japonia, Coreea. În opinia lui, este doar o chestiune de timp până când mezelurile CrisTim vor intra în magazinele ruseşti sau chineze.

LA NIVEL DE REŢETE, COMPANIA NU PREGĂTEŞTE MARI SURPRIZE. "În mezeluri e o gamă definită de produse pe care le mănâncă românii, e foarte greu să vii cu noutăţi deosebite care să prindă", explică omul de afaceri. El îşi aminteşte că în perioada de creştere economică, când cumpărătorii deschideau mai larg buzunarele decât acum, s-a întâmplat să lanseze chiar şi 30 de produse într-o singură lună, dar în portofoliu rămâneau unul sau două produse. "Acum nu mai vor să rişte nimic; cumpără exact ce a plănuit acasă, ştiind precis cât vor să cheltuiască." Piaţa preparatelor din carne, evaluată la o valoare anuală de circa un miliard de euro, reuneşte un număr mare de procesatori, între care cei mai cunoscuţi sunt Agricola, Fox, Marex, Caroli, Angst, Aldis Călăraşi, Ana şi Cornel sau Meda.

Aceeaşi tehnologie cu presiune înaltă face posibilă fabricarea mezelurilor fără niciun fel de conservanţi. Gama Vitality a fost lansată la finalul anului trecut pentru clienţi din rândul celor care nu mănâncă deloc mezeluri (circa un sfert din cumpărători) considerându-le nesănătoase. Conform oficialilor companiei, nişa produselor fără E-uri este, chiar şi în ţările dezvoltate, foarte mică, fiind dominată de produsele tradiţionale. Cel mai adesea acest gen de produse echivalează cu produsele tradiţionale, făcute de asociaţii familiale şi întreprinderi mici, care vând în principal local. Ideea de a produce mezeluri fără E-uri este mai veche, primele încercări de a face astfel de produse fiind făcute în laboratoarele Cris-Tim încă din 2009. Compania a intrat recent şi în piaţa lactatelor, cu marca Mândruţa, sub umbrela căreia se vând lapte proaspăt, lapte bătut, iaurt, sana şi smântână. Laptele este produs la o fermă din Boldeşti-Scăieni, judeţul Prahova, înfiinţată în urmă cu 11 ani şi care are acum 570 de bovine.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
studiu de caz,
presiune,
e-uri,
chimie
/analize/industrie/studiu-de-caz-cu-ce-inlocuim-e-urile-cu-presiune-10546246
10546246
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.