Cum vad managerii luna octombrie: usor reviriment in industrie, angajari in constructii, preturile nu mai cresc

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 octombrie 2010 61 afişări

Revigorarea sezoniera a activitatii in sectorul energetic, ca urmare a inceperii anotimpului rece, explica de ce managerii consultati de BNR pentru determinarea tendintelor din economie sunt mai optimisti in privinta felului cum va fi evoluat industria in octombrie.

Potrivit BNR, diferenta dintre ponderea opiniilor pozitive si negative despre evolutia industriei, formulate de cele 420 de companii investigate (soldul conjunctural), s-a dublat fata de luna precedenta, ajungand la 28%. Este de asteptat insa ca acest optimism sa nu fie de lunga durata, intrucat portofoliul de comenzi isi va tempera ritmul de crestere (soldul pozitiv al opiniilor in aceasta privinta s-a redus la 9%, mai putin de o treime din cel din septembrie).

Managerii estimeaza, de asemenea, pentru octombrie o crestere a stocurilor de produse finite in industrie si constructii si o imbunatatire a activitatii din constructii, insa impactul cererii slabe asupra afacerilor lor este reclamat de 44% dintre companiile industriale si de 59% dintre operatorii din constructii. Blocajul financiar afecteaza in proportie de 33% companiile din constructii si de 18% firmele din industrie.

Alti factori considerati cu influenta nefavorabila sunt nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare, evolutia cursului de schimb si modificarile de ordin fiscal in vigoare din luna iulie.

In privinta numarului de salariati, 62% dintre respondentii din industrie nu vad modificari importante, insa nu sunt excluse disponibilizari de mai mica anvergura, avand in vedere ca soldul conjunctural al opiniilor a devenit negativ (-6%). In schimb, in constructii sunt anticipate noi angajari de personal, opiniile pozitive depasindu-le aici pe cele negative cu 23%.

Preturile de productie in ambele sectoare economice ar putea ramane relativ stabile (asa considera 93% dintre managerii din industrie si 90% dintre cei din constructii). Cu exceptia, pe de o parte, a industriei textile, de confectii, pielarie si incaltaminte, unde aproape un sfert din numarul total al managerilor au anuntat reduceri de preturi -, iar pe de alta parte, a industriei alimentare si a sectorului de prelucrare a lemnului, unde sunt anticipate usoare majorari, raspunsurile formulate de operatorii industriali sunt dominate, in proportie de cel putin 94%, de intentii de mentinere neschimbata a preturilor.

Estimarile managerilor indica pentru luna octombrie si o mentinere a pantei usor ascendente a investitiilor in industrie (sold +19%) si o posibila intrerupere a traiectoriei descrescatoare in sectorul constructiilor.

Rata profitabilitatii in industrie nu va avea modificari semnificative comparativ cu luna septembrie, o imbunatatire a acestui indicator fiind insa asteptata in constructii, unde ponderea opiniilor pozitive a depasit-o pe cea a celor negative cu pana la 20%.

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/cum-vad-managerii-luna-octombrie-usor-reviriment-in-industrie-angajari-in-constructii-preturile-nu-mai-cresc-7594217
7594217
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.