Companiile cu capital străin realizează 70% din exporturile României

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 25 mai 2017 123 afişări

Deşi există percepţia unui volum ridicat al investiţiilor străine directe, România are cel mai mic stoc de ISD pe locuitor din regiune. Companiile cu capital străin angajează o treime din forţa de muncă din mediul privat din România şi realizează 70% din exporturile României, conform studiul intitulat ”Investiţiile Străine Directe: evoluţia şi importanţa lor în România”. Studiul a fost realizat de Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE) împreună cu Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Studiul mai arată că fluxurile de investiţii străine directe sunt susţinute în principal de participaţiile la capital. O altă concluzie a studiului este că aproape jumătate dintre investiţiile străine directe din România au ca destinaţie sectorul industrial. Investitorii străini au contribuit semnificativ la creşterea productivităţii economiei româneşti, mai arată studiul.

Acesta este un prim pas într-un demers mult mai amplu pe care ASE şi FIC, în colaborare, îşi propun să îl continue. După criza financiară, în contextul revenirii la creştere economică, accesul la sursele de finanţare devine un factor important de competitivitate pentru orice economie. De aceea, ASE şi FIC îşi propun să analizeze în detaliu evoluţia şi impactul investiţiilor străine directe în economia României şi să furnizeze datele şi argumentele necesare pentru fundamentarea măsurilor de politici publice în acest domeniu.

Acest studiu prezintă evoluţia investiţiilor străine directe la nivel naţional, atractivitatea României în context regional şi o scurtă analiză a impactului acestora în economia românească. El deschide o serie de alte studii care vor analiza în detaliu anumite sectoare sau teme de interes public.

Concluzia principală a raportului este că investiţiile străine directe au jucat un rol fundamental în România în ultimii 20 de ani şi i-au influenţat traseul spre o economie de piaţă funcţională. Mai mult, având în vedere nevoia mare de finanţare a economiei româneşti, investitorii străini vor continua să joace un rol esenţial. Companiile străine au contribuit semnificativ la modernizarea economiei naţionale şi la integrarea sa în lanţurile internaţionale de producţie ca urmare a infuziilor de capital, tehnologie şi know-how.

Acest studiu, cu o bază ştiinţifică solidă, evidenţiază faptul că aportul ISD la creşterea şi dezvoltarea economică a României pe parcursul ultimilor ani este de necontestat. Pe viitor, România trebuie să continue să atragă investiţii străine directe prin creşterea capacităţii de absorbţie a economiei, dezvoltarea unor strategii pe termen lung şi printr-un discurs adecvat, care ţine cont de realităţile economiei româneşti şi europene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
capital,
companii,
exporturi,
studiu,
FIC

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.