„Un CEO fără curaj de joacă şi curiozitate de antreprenor ajunge să fie doar un paznic al statu-quo-ului”
...spune Călin Cîndea, fondator al firmei de catering Maidan Events. A început, povesteşte chiar el, „la firul ierbii”, făcând de toate, de la curăţenie la contracte şi facturi. Azi, cu o echipă formată din 80 de oameni, se concentrează pe strategie, cultură organizaţională, marketing şi lansarea unei noi linii de business: mâncarea ready meal. Pentru el Maidan rămâne ca o echipă de fotbal: când e nevoie, şi portarul urcă în careu să dea gol.
Călin Cîndea
Fondator, Maidan Events
39 de ani
Cifra de afaceri (2024): 15,9 mil. lei
Cifra de afaceri (2023): cca 12 mil. lei
Nr. angajaţi: 80
„Visul meu este să construiesc, sub umbrela Maidan, un ecosistem HoReCa — un hub care conectează oameni şi idei în jurul unei mese bune, cu zâmbet şi suflet”, afirmă fondatorul Maidan, companie activă în catering pentru evenimente, catering industrial şi dezvoltare de produse gastronomice proprii. Compania a încheiat anul 2024 cu o cifră de afaceri de 3,2 milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de anul anterior.
În 2024, Maidan a finalizat o investiţie de 500.000 euro în extinderea şi modernizarea capacităţii de producţie, integrarea unui sistem ERP de ultimă generaţie (FoodOS) şi dezvoltarea propriului spaţiu multifuncţional – Maidan Spaţiul. Acest demers a permis eficientizarea fluxurilor operaţionale şi intrarea pe noi pieţe, precum cateringul pentru şcoli, grădiniţe, cantine instituţionale, spitale dar şi extinderea segmentului de retail prin lansarea de produse ready meal. În ultimii trei ani, cifra de afaceri a companiei a crescut de la 800.000 de euro în 2021, la 3,2 milioane de euro la finalul lui 2024, iar estimările pentru acest an vizează o creştere de 20%, până la 4 milioane de euro.
AGILITATE & DECIZII
Cât de departe poţi ajunge cu flexibilitate şi curaj? Într-o lume în care schimbarea e constantă, cât de mult contează agilitatea pentru un lider?
Agilitatea e esenţială pentru un lider în lumea de azi. La Maidan, eşecurile ne-au învăţat să fim flexibili, iar curajul a venit când am realizat că, indiferent cât de greu e, mereu putem face un pas înainte.
Practic, dacă privesc în „oglinda” Maidan, tot ce am construit s-a axat pe agilitate, pe capacitatea noastră de reinventare şi de inventare. Maidan e o companie de catering pentru evenimente cu totul altfel, care îşi propune să creeze reţete, nu să le urmeze. Iar pentru asta este nevoie de curaj şi flexibilitate, de această agilitate care te face să spui: şi dacă am răspunde la problema X în felul nostru, nu în felul obişnuit? Nonconformismul care ne caracterizează este în esenţă o formă de agilitate, deci putem spune că aceasta este unul dintre pilonii pe care construim.
Ai dat-o în bară? Perfect. Povesteşte-ne! Care a fost cea mai mare greşeală din carieră şi lecţia pe care n-o vei uita niciodată?
Una dintre cele mai mari greşeli? Să crezi că dacă ţi-a ieşit o dată, ai prins reţeta şi merge la nesfârşit. Adevărul e că reţetele se schimbă, ingredientele se scumpesc şi lumea dă foc bucătăriei din când în când — cum a fost cu pandemia. A fost un reality check serios, care m-a învăţat că singura constantă e adaptarea. Lecţia pe care n-o uit: să nu te culci pe lauri. Mai ales dacă sunt din sezonul trecut.
Greşelile: cărămizi sau capcane? Cum vezi rolul lor în formarea unui profesionist cu adevărat solid?
Cred că eşecul e una dintre cele mai valoroase surse de dezvoltare. Maidan are în ADN antifragilitatea – puterea de a transforma eşecurile în resurse pentru creştere. Ele ne şlefuiesc ca lideri şi modelează businessul pe care îl construim.
Greşeală vs. eşec: unde tragi linia? Şi ce înseamnă, de fapt, eşecul pentru tine? Antreprenoriatul şi cartea „Antifragil” mi-au schimbat complet perspectiva. Trecând de la un eşec la altul, am învăţat să văd în ele nu capătul drumului, ci o sursă de curaj, învăţare şi creştere - personală, dar şi profesională.
LIMITĂRILE ŞI LECŢIILE
Ce greşeli nu ai ierta niciodată? La colegi, parteneri sau chiar la tine.
Cred că nimic nu contează mai mult decât caracterul. Caut oameni integri, de încredere, care te ajută să creşti şi îşi asumă greşelile. Nu tolerez minciuna, defetismul şi fuga de responsabilitate - nici la ceilalţi, nici la mine.
Ce responsabilităţi duci azi în spate – şi unde vrei să ajungi mâine? Povesteşte-ne despre traseul tău profesional.
Am început la firul ierbii, făcând de toate, de la curăţenie la contracte şi facturi. Azi, cu o echipă solidă lângă mine, mă concentrez pe strategie, cultură organizaţională, marketing şi lansarea unei noi linii de business: mâncarea ready meal. Chiar dacă azi suntem 80 în echipă, pentru mine Maidan rămâne ca o echipă de fotbal: când e nevoie, şi portarul urcă în careu să dea gol. Pentru că aici, toţi jucăm pentru acelaşi scop, indiferent de poziţia din teren.
CEO sau antreprenor? Care e visul tău pe termen lung?
Iubesc rolul de antreprenor şi cred că aici pot aduce cea mai mare valoare.
Chiar dacă azi scrie CEO pe uşa biroului meu (mă rog, doar în acte), în echipă sunt „băiatu’ cu mingea”. Aşa ne-am botezat toţi – după spiritul de joacă din maidanul copilăriei. Pentru că, deşi lucrăm serios, nu ne luăm prea în serios. Iar spiritul ăsta antreprenorial nu doar că nu s-a pierdut, dar e motorul care ne împinge înainte. Eu cred că un CEO fără curaj de joacă şi curiozitate de antreprenor ajunge să fie doar un paznic al status quo-ului. Iar la Maidan, unde ne place să ne jucăm cu ideile – fie ele de gust sau de business – inovaţia vine din ochiul ăla curios care vede ceva nou în ce părea deja făcut. Câteodată, magia apare fix când te dai puţin peste cap şi joci altfel decât scrie în manual. Visul meu este să construiesc, sub umbrela Maidan, un ecosistem HoReCa — un hub care conectează oameni şi idei în jurul unei mese bune, cu zâmbet şi suflet.
MOMENTELE CARE CONTEAZĂ
Care e reuşita de care eşti cel mai mândru?
Sunt cel mai mândru de echipa mea de „maidanezi”. Am pornit acum 8 ani, o mână de oameni la Moşia Corbeanca, iar azi suntem aproape 80 şi un business de peste 15 mil. lei. Am crescut împreună prin încredere, curaj şi multă muncă. Şi am depăşit împreună nu doar o pandemie, ci şi pierderea asociatului meu. Aceste şocuri la care am fost supuşi au adus mai mult decât rezilienţă, au construit legături personale extrem de valoroase. Asta înseamnă succes pentru mine.
Proiectul care ţi-a pus amprenta. Care a fost rolul tău şi ce ai învăţat din el?
În 2024 am inceput o transformare profunda în Maidan - rebranding, echipă nouă de management, implementarea unui ERP, tot pachetul. A fost ca un upgrade de sistem, dar cu suflet. Un an mai târziu, Maidan e un business mult mai matur, bine aşezat şi construit în jurul valorilor în care cred. E aliniat cu cine sunt azi şi cu direcţia în care vreau să mergem. Şi, mai ales, e pregătit să joace în liga grea a viitorului.
Trei superputeri profesionale. Ce abilităţi sunt esenţiale pentru succesul în carieră?
Perseverenţa m-a învăţat să rămân pe drum chiar şi când e greu. Curajul m-a făcut să fac paşi pe care alţii îi evitau. Iar ambiţia – să nu mă mulţumesc niciodată cu „merge şi-aşa”. Dacă aş adăuga o a patra superputere, ar fi adaptabilitatea. Într-o lume care se schimbă mai repede decât apuci să-ţi faci planuri, ea m-a ţinut mereu în joc. Combinaţia asta e, cred, ce m-a adus până aici.
„La Maidan, unde ne place să ne jucăm cu ideile – fie ele de gust sau de business – inovaţia vine din ochiul ăla curios care vede ceva nou în ce părea deja făcut. Câteodată, magia apare fix când te dai puţin peste cap şi joci altfel decât scrie în manual.”
Călin Cîndea, fondator, Maidan Events
TEHNOLOGIE & EFICIENŢĂ
Ce tool ţi-a salvat timpul în ultima vreme? Cum te ajută tehnologia să livrezi mai repede şi mai bine?
ERP-ul implementat anul trecut ne-a salvat timp, energie şi nervi. A schimbat complet felul în care lucrăm: mai mult control, mai puţin haos, mai multă predictibilitate - exact ce trebuie într-un business ca al nostru, unde lucrurile se mişcă repede. N-a fost uşor de pus pe roate, dar a meritat fiecare efort. Dacă vrei să construieşti un business sănătos pe termen lung, ai nevoie de un sistem care să ţină pasul cu tine.
Cum arată stilul tău de leadership? Şi ce oameni sau momente te-au format ca lider?
Stilul meu de leadership e informal, cu multă încredere, dialog real şi loc pentru greşeli din care învăţăm. Nu cred în şefi cu ton de catedră, ci în lideri care ştiu să asculte, să recunoască atunci când nu ştiu şi să meargă alături de echipă, nu în faţa ei. Caut lângă mine oameni autonomi, curajoşi, care ştiu să inspire şi să-şi asume. Cele mai mari lecţii de leadership le-am primit din eşecuri – acolo am învăţat cât de important e să pui pe primul loc echilibrul echipei şi grija faţă de oameni. Restul se construieşte pe baza asta.
INSPIRAŢIE & EVOLUŢIE
Un curs care ţi-a schimbat perspectiva profesională.
La începutul anului, treceam printr-o perioadă dificilă ca antreprenor. Decizia de a urma un MBA la BISM a fost una dintre cele mai inspirate: mi-a adus claritate, structură şi curajul de a merge mai departe. A transformat ideile în acţiuni şi blocajul în direcţie.
Care e experienţa care ţi-a dat direcţia în carieră?
În luna de miere n-am ales o plajă cu cocktailuri, ci Nepal — o destinaţie care părea mai mult despre interior decât despre exterior. Eram încă în multinaţională, cu un job bun şi traseu clar. Dar călătoria aia m-a zguduit frumos şi mi-a arătat că, dacă vreau să fiu cu adevărat împăcat cu mine, trebuie să-mi urmez drumul propriu. A fost momentul în care mi-am spus: gata, e timpul pentru antreprenoriat.
Ce le-ai spune tinerilor care sunt acum în facultate? Un sfat sincer, nu de manual.
Să caute cu curaj oportunităţile şi să se lase ghidaţi de ele. Să persevereze când e greu şi să transforme eşecurile în lecţii de creştere. Să fie flexibili, puternici şi antifragili - mai buni după fiecare provocare. Iar dacă aleg să plece o vreme afară, să se întoarcă - România are un potenţial uriaş pentru cei care vor să construiască ceva cu sens aici. Şi nu în ultimul rând, să nu se teamă să vrea altceva, să fie challengeri, să îşi creeze propriile reţete. Poate că în primă fază ceea ce creează nu va fi digerabil, dar cu perseverenţă, pot să creeze valoare în felul lor.

ECHILIBRU & PASIUNI
Job + viaţă personală = echilibru? Cum reuşeşti să le păstrezi în armonie?
Dacă nu te joci acasă, n-ai cum să vii cu chef de joc pe Maidan. Timpul cu familia şi gaşca mea îmi încarcă bateriile şi mă ţine întreg la minte. Îl preţuiesc şi îl protejez - şi îi încurajez şi pe colegi să facă la fel. Cred că echilibrul nu e un lux, e combustibil. Şi dacă vii cu vibe bun de acasă, ai cu ce să construieşti şi la muncă.
Ce faci când nu lucrezi? Cum îţi încarci bateriile?
Când nu sunt pe Maidan, sunt plecat cât mai departe de agendă şi semnal. Am început cu o lună de miere în Nepal şi de atunci am tot schimbat continentele - din Patagonia până-n Namibia. Acolo, în mijlocul Africii, n-ai nevoie de nimic altceva decât un foc de tabără, un braai bun (adică grătarul local, serioasă treabă!) şi un cer atât de plin de stele că nici nu-ţi mai vine să vorbeşti. Doar asculţi ce foşneşte prin tufiş şi te bucuri că eşti acolo. Ăsta e genul de reset care mă ţine viu şi creativ. Pentru că uneori, ca să joci bine pe teren, trebuie să ieşi complet din el.
Ai un hobby care îţi aduce bucurie reală? Cât timp îi aloci?
N-aş zice că am un singur hobby, dar ştiu sigur ce-mi aduce bucurie: o tură cu bicicleta prin pădure cu familia, o zi de schi sau o carte bună seara, când totul se linişteşte. Îmi place să adun momentele care mă scot din ritmul antreprenorial şi mă pun înapoi în echilibru. Şi, bineînţeles, nimic nu bate o masă pe maidan – adică oriunde e vibe bun, oameni dragi şi mâncare cu suflet. Aia e, pentru mine, bucurie pură.
Ce carte, spectacol sau piesă de teatru ţi-a rămas în minte şi în suflet – şi de ce?
Am citit „Antifragil” de Nassim Taleb în pandemie, într-un moment în care simţeam că mi se zguduie toată fundaţia de antreprenor. Cartea asta m-a lovit fix unde trebuia - nu cu reţete perfecte, ci cu ideea simplă că nu trebuie doar să rezişti când e greu, ci să ieşi mai bun din toată treaba. M-a învăţat că eşecul nu e capăt de drum, ci o intersecţie unde, dacă alegi bine, poţi să schimbi direcţia în ceva mai solid. A fost genul de carte care nu te mângâie, ci îţi dă două palme şi apoi îţi întinde mâna să te ridici. Exact ce aveam nevoie.
BUSINESS Magazin a lansat recent, o nouă ediţie a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP, iar Calin Cândea se numără printre tinerii aflaţi în acest catalog.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe alephnews.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro












