Cum a ajuns un ajutor de bucătar să construiască un imperiu cu banii împrumutaţi de la rude şi prieteni. Compania creată de ele are acum 3.000 de unităţi şi aproape 65.000 de angajaţi

Autor: Andra Stroe Postat la 15 aprilie 2022 4191 afişări

Cum a ajuns un ajutor de bucătar să construiască un imperiu cu banii împrumutaţi de la rude şi prieteni. Compania creată de ele are acum 3.000 de unităţi şi aproape 65.000 de angajaţi

Când Steve Ells a deschis prima unitate Chipotle, nu se gândea că businessul său se va transforma într-un lanţ de restaurante extins în afara Statelor Unite. Însă cu încrederea primită din partea familiei, care i-a împrumutat banii necesari pentru a porni la drum, şi a gigantului McDonald’s, care a devenit investitor major, a reuşit să îşi transforme afacerea într-un brand cunoscut pe plan internaţional.

Steve Ells s-a născut pe 12 septembrie 1965 în Indianapolis, Indiana. El a urmat cursurile Universităţii din Colorado, din partea căreia a obţinut o diplomă de licenţă în artă şi istoria artei, dar şi ale Institutului Culinar din America, pe care l-a absolvit în 1990.

Timp de doi ani, Ells a lucrat ca ajutor de bucătar în cadrul restaurantului Star din San Francisco, pentru renumitul chef american Jeremiah Tower. Pe 13 iulie 1993, cu 85.000 de dolari împrumutaţi de la prieteni şi rude, el a pus bazele Chipotle Mexican Grill, un lanţ de restaurante specializat în preparate mexicane, în special tacos şi burritos (chipotle fiind un ardei jalapeño copt şi uscat prin afumare, pentru a fi folosit pentru condimentare).

Prima unitate a companiei a fost deschisă în Denver, Colorado, în apropiere de campusul universitar. Înainte de a porni compania, antreprenorul calculase că ar fi fost nevoie să vândă 107 burritos pe zi pentru a face profit. La o lună distanţă, reuşise deja să ajungă la un flux zilnic de peste 1.000 de burritos, aşa că în 1995 deschisese încă un restaurant, urmat de alte 14 până în 1998, deşi planul iniţial era ca după prima locaţie să deschidă un restaurant de tip finedining.

La succesul extinderii a contribuit însă şi tatăl lui, de profesie farmacist, care a decis să investească 1,5 milioane de dolari pentru a-l ajuta pe Ells să inaugureze un al treilea restaurant. În 1998, când compania s-a extins pentru prima dată în afara statului, deschizând un restaurant în Kansas City, Missouri, businessul a reuşit să atragă un investitor important: McDonald’s, care s-a retras la opt ani distanţă, timp în care portofoliul Chipotle a ajuns, de la 16 unităţi, la peste 500.

În 2006 compania s-a listat la Bursă, iar în 2010 s-a extins în Europa, cu un prim restaurant în Londra, intrând apoi în Franţa şi Germania. Până în 2017, Ells a deţinut rolul de CEO al afacerii, fiind acompaniat timp de câţiva ani şi de Monty Moran.

A rămas în boardul companiei până în 2020, când a rupt complet legăturile cu businessul pe care l-a înfiinţat. Recent, el a investit aproape 30 de milioane de dolari într-o reşedinţă de lux din cartierul newyorkez West de la În 2019 sa ne ducem in paragraf nou, Chipotle a înregistrat venituri de peste 5,5 miliarde de dolari. În prezent, compania are o reţea de aproximativ 3.000 de unităţi şi aproape 65.000 de angajaţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.