Cat costa o bere?

Autor: Ioana Mihai Postat la 01 aprilie 2011 1506 afişări

Banii tot mai putini din buzunarele romanilor au avut un rol important in schimbarea comportamentului de consum. "In loc sa iasa in oras, au preferat sa bea berea preferata acasa, pentru ca nu au fost dispusi sa plateasca mai mult", spune Constantin Bratu, presedintele asociatiei Berarii Romaniei.

Pretul mediu al berii este de 0,9 euro pe litru, dar diferentele de pret - intre rafturile magazinelor si meniurile de la baruri sau terase sunt foarte mari, putand merge pana la 50% mai mult sau mai putin fata de reperul de 0,9 euro pe litru. Un calcul arata ca la un volum de 17 milioane de hectolitri valoarea vanzarilor se plaseaza la circa 1,5 miliarde de euro.

Pe parcursul ultimului an nu s-a inregistrat nicio modificare in privinta preferintelor pentru ambalaje: PET-ul detine partea leului (peste 49%), urmat de sticla (aproape 32%), doza (16%) si draft (3%). "Romania este tara de nastere pentru berea la PET, iar acest tip de ambalaj isi adjudeca un felii consistente de piata si in alte tari", spune Karnebeek. El da ca exemplu, in acest sens, Bulgaria si Cehia si adauga ca si in Rusia si Ucraina berea la PET castiga teren. Presedintele asociatiei a recunoscut ca vanzarile la draft au, inca, o pondere "destul de mica fata de alte tari, dar dezvoltarea pe acest segment trebuie facuta cu grija". Altminteri, e posibil ca, in goana nesauita dupa vanzarui, dispozitivele sa ajunga si in spatii care nu au conditii adecvate pentru vanzarea de bere la halba. De pilda, o bere invechita la draft, va lasa clientilor unei terase o impresie cat se poate de proasta, care se va rasfrange mai degraba asupra marcii si nu la adresa proprietarului terasei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comert,
bere,
Berarii Romaniei,
pret,
Constantin Bratu
/analize/comert/cat-costa-o-bere-8120231
8120231
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.