Zgonea le spune deputaţilor, după ce au respins Regulamentul, că speră să înţeleagă ce eroare au făcut

Autor: Alina Novaceanu Postat la 25 martie 2015 90 afişări

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le-a spus, miercuri, deputaţilor, după ce propunerile de modificare a Regulamentului Camerei au fost respinse, că speră ca într-o zi aceştia să înţeleagă "eroarea" pe care au făcut-o.

"Dumnezeu spune să te fereşti de prieteni, că de duşmani are cine. Am crezut că există o raţiune şi o logică în declaraţiile pe care le faci, fie că eşti partid de opoziţie, fie că eşti partid de guvernare, fie că eşti un partid european şi nu eşti nici la guvernare, nici la opoziţie. Am crezut că, atunci când mergi la televizor şi spui că noi credem că am greşit în perioada în care guvernam şi cele 12 decizii ale Curţii Constituţionale trebuie să le punem în Regulament, nu mai trebuie să avem zone negre, gri, în care nu înţelegem când ne întâlnim, când stabilim, cine stabileşte sancţiunea conflictului de interese sau incompatibilităţii, când se ridică imunităţile şi în cât timp, ce faci în sesiune, ce nu faci în sesiune. Sper ca într-o zi să înţelegeţi eroarea în care aţi fost astăzi", le-a spus Zgonea, după respingerea în plen a proiectului de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor.

El a apreciat că în istorie va fi memorat cine anume nu a vrut ca Regulamentul să fie modificat.

“Astăzi am arătat oamenilor cine, în ultimii 10 ani, nu a vrut să modificăm Regulamentul. Nu eu sunt cel care spun, ci istoria care a rămas în stenogramă. Îmi pare rău să spun, PNL, am un respect profund pentru el, am lucrat cu el, dar văd în ultima perioadă o schimbare radicală şi o diferenţă între discurs şi realitate pe care nu o înţeleg. Când suntem serioşi ? Când mergem la televizor sau când venim aici şi votăm pe dos ? Presa va spune că parlamentarii de la Cameră nu vor transparenţă şi predictibilitate în ridicarea de imunităţi, conflict de interese sau incompatibilităţi, va spune: 'Camera nu vrea să aibă un raport cu Guvernul pentru că nu interesează', 'Camera nu vrea să pună cele 12 decizii în concordanţă prin Regulament'", a adăugat Zgonea.

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, modificarea regulamentului propriu, care stabilea că revocarea preşedintelui Camerei se face la propunerea liderului de grup din care face parte, iar cererea de arestare preventivă şi reţinere trebuie să fie motivată ”în fapt şi în drept”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a spus, după vot: „Dumnezeu spune să te fereşti de prieteni, că de duşmani are cine”.

Acest vor are loc după ce Comisia de regulament a modificat prevederile privind imunitatea parlamentară, eliminând faptul că cererile de arestare preventivă, reţinere şi percheziţie a deputatului trebuie să cuprindă motive temeinice si concrete şi introducând faptul că aceste cereri trebuie motivate ”în fapt şi în drept”, punând în acord cu decizia CC.

Regulamentul respins mai prevedea şi termene în cazul cererilor de începere de urmărire penală a unui deputat fost ministru, astfel încât Comisia juridică trebuie să prezinte Biroului Permanent în 5 zile o estimare a timpului de studiere a dosarelor, iar Biroul va fixa un termen pentru raport, dar nu mai mare de 14 zile.

O modificare a regulamentului care a căzut la vot prevedea că preşedintele Camerei va putea fi revocat înainte de expirarea mandatului, numai la propunerea liderului grupului parlamentar din care face parte, eliminându-se posibilitatea revocării acestuia la schimbarea majorităţii.

Regulamentul instituia şi ora primului ministru odată pe lună, la începtul fiecărei luni calendaristice, iar faptul că deputaţilor absenţi nemotivaţi li se va reţine 1% din indemnizaţia brută.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DEPUTAŢI,
REGULAMENT,
/actualitate/zgonea-le-spune-deputatilor-dupa-ce-au-respins-regulamentul-ca-spera-sa-inteleaga-ce-eroare-au-facut-14055878
14055878
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.