Yannis Varoufakis: UE nu îşi permite colapsul financiar al Greciei. Creditorii practică "terorismul"

Autor: Mihai Draghici Postat la 05 iulie 2015 142 afişări

Uniunea Europeană nu îşi poate permite intrarea Greciei în colaps financiar, crede ministrul elen al Finanţelor, Yannis Varoufakis, acuzând de "terorism" Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, scrie El Mundo.

"Dacă Grecia va intra în colaps financiar se vor pierde 1.000 de miliarde de euro... Sunt prea mulţi bani şi nu cred Europa va permite aşa ceva", a declarat Varoufakis într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

"Ceea ce fac creditorii internaţionali cu Grecia poate fi numit într-un singur fel: terorism. De ce ne forţează să închidem băncile? Pentru a speria oamenii. Iar când teroarea este generalizată, se numeşte terorism", a spus Varoufakis.

"Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional speră că majoritatea cetăţenilor greci vor răspunde afirmativ la referendum pentru a putea umili în continuare poporul elen", a subliniat Varoufakis.

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării. Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie de incapacitate de plăţi nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plată a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
UE,
FMI
/actualitate/yannis-varoufakis-ue-nu-isi-permite-colapsul-financiar-al-greciei-creditorii-practica-terorismul-14545081
14545081
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.