Xi Jinping, "împăratul" Chinei, vrea să rămână la conducere pe viaţă, dar nu are un succesor

Autor: Alexandru Stan Postat la 14 octombrie 2022 530 afişări

Toate privirile lumii sunt aţintite pe Xi Jinping la cel de-al 20-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez, care începe duminică la Beijing. Cel mai puternic lider chinez din ultimele decenii îşi va extinde domnia, anulând convenţia anterioară a liderilor de top care au servit două mandate de câte cinci ani fiecare, înainte de a se retrage.

Washington Post susţine că Xi Jinping, care are vârsta de 69 ani, refuză să se pensioneze, deşi regula spunea că oficialii trebuie să se pensioneze de la 68 ani.

Dar Xi este însetat după putere. 

Nu mai e vorba de vârstă. Este vorba despre dacă eşti de partea lui Xi”, a spus Yang Zhang, sociolog la Şcoala de Servicii Internaţionale a Universităţii Americane.

O mare întrebare este dacă va apărea un succesor, căci de la liberalizare, ultimii preşedinţi chinezi s-au purtat mai degrabă ca nişte împăraţi din trecutul dinastic decât ca nişte dictatori proletari aşa cum a fost Mao Zedong. 

După ritualuri şi parade, China pare mai degrabă o monarhie absolută şi electivă decât republica populară proletară ce o propunea Mao. 

Înainte de Xi, liderul Chinei trebuia să-şi desemneze succesorul. Atât Xi, cât şi predecesorii săi, Hu Jintao şi  Jiang Zemin au urcat în cele trei funcţii-cheie -  Secretar General al Partidului Comunist Chinez, Preşedintele Republicii Populare Chineze şi Preşedinte al Comisiei Militare Centrale în acest mod. 

Publicaţia Washington Post nominalizează posibili candidaţi:

  • Hu Chunhua, 59 de ani - cel mai tânăr oficial care a ajuns la Biroul Politic la ultimul Congres. Numirea sa în Comitetul permanent al Biroului Politic ar putea, totuşi, să indice un grad de echilibrare a puterii între toţi loialiştii lui Xi şi alte facţiuni. 
  • Chen Min'er, 62 de ani - Secretarul de partid din Chongqing, Chen, provine din provincia estică Zhejiang, un loc important pentru baza de putere a lui Xi. Şi-a construit o reputaţie de locotenent loial pentru Xi în timpul mandatului său  
  • Ding Xuexiang, 60 de ani - Puţini membri actuali ai Politburo-ului care vor fi promovaţi în Comitetul permanent au lucrat la fel de strâns cu Xi ca şi Ding. În calitate de director al biroului secretarului general, el este echivalent cu şeful de cabinet al lui Xi.
  • Li Qiang, 63 de ani - în calitate de secretar de partid la Shanghai, Li a avut un început dificil de an. El a devenit punctul central al furiei larg răspândite în timpul unui focar de coronavirus, după ce autorităţile oraşului le-au spus locuitorilor că Shanghai nu va intra în izolare – apoi a făcut exact asta timp de două luni. Dar Li este, de asemenea, considerat un aliat al lui Xi, care a lucrat sub el în Zhejiang, iar răspunsul ferm al lui Li la focar a fost în conformitate cu cererile guvernului central de a menţine politica „zero covid”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
xi jinping,
china,
beijing,
congres,
conventie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.