„Vor doar profituri“. Nemulţumiţi de dobânzile mici şi de presiunile prea slabe din partea politicienilor, europenii îşi retrag banii din bănci

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 31 august 2023 145 afişări

O majoritate de bănci euro­pene mari au raportat o scădere a depozitelor în ultimul an în condiţiile în care clienţii caută alternative mai bune de a-şi economisi banii, relevă o analiză a agenţiei de rating S&P.

„Vor doar profituri“. Nemulţumiţi de dobânzile mici şi de presiunile prea slabe din partea politicienilor, europenii îşi retrag banii din bănci

O majoritate de bănci euro­pene mari au raportat o scădere a depozitelor în ultimul an în condiţiile în care clienţii caută alternative mai bune de a-şi economisi banii, relevă o analiză a agenţiei de rating S&P.

Spania a suferit cel mai puternic declin, cu 9%. Scăderile au reflectat faptul că clienţii aleg produse cu ran­damente mai mari şi plătesc datorii scumpe.

„Vor doar profituri, nu se gân­desc la oameni“. Cuvintele lui Marco Oliveira, un designer graphic de 50 de ani din Portugalia, evidenţiază ne­mulţumirea profundă a europenilor cu privire la faptul că în pofida scum­pirii agresive a creditului de către BCE, băncile din regiune plătesc în continuare dobânzi mici la depozite.

„Nu primim dobânzi bune“, confirmă la rândul său Carlos Stilianopoulos, un spaniol în vârstă de 56 de ani, pentru CNBC.

Deponenţii europeni se plâng că băncile lor s-au grăbit să majoreze dobânzile la creditele ipotecare în ur­ma acţiunilor BCE, dar cresc dobân­zile la depozite într-un ritm extrem de lent. Deşi ţările zonei euro au aceeaşi monedă şi sunt sub efectul aceloraşi decizii de politică monetară, depo­nenţii din regiune nu se bucură de aceleaşi dobânzi la depozite.

„Aceasta se datorează diferenţe­lor de structură a industriei bancare, de natură a depozitelor şi oportuni­tăţilor alternative de investiţii“, arată Marta Ferro Teixeira, analist la ABN Amro.

Stilianopoulos crede că guver­nele şi autorităţile nu intervin, deo­camdată, în forţă pentru că sunt mai îngrijorate în legătură cu băncile decât cu deponenţii.

Totuşi, politicienii şi autorităţile din mai multe ţări europene, inclu­zând Marea Britanie, au început să lanseze critici şi să pună presiune asupra băncilor.

În Marea Britanie, Financial Conduct Authority a anunţat un plan de acţiune la sfârşitul lunii iunie pen­tru a se asigura că băncile transferă „în mod adecvat“ majorările de dobânzi către deponenţi.

În Germania, băncile sunt acuza­te că-şi exploatează puterea de pe piaţă pentru a obţine în mod nedrept zeci de miliarde de euro prin faptul că nu trec mai departe dobânzile mai mari către deponenţii individuali.

În Spania, ministrul economiei Navia Calvino a îndemnat recent băncile să înceapă să le plătească clienţilor mai mult pentru economii şi să împartă ce câştigă de pe urma dobânzilor mai mari, scrie Bloomberg.

În Belgia, premierul Alexander De Croo a anunţat că guvernul va interveni dacă băncile ţării vor refuza în contiuare să majoreze dobânzile la conturile de economii ale clienţilor, notează brusselstimes.com.

Banca Irlandei a cedat presiunilor şi a crescut dobânzile la depozite.

Iar în Elveţia, Fundaţia pentru Protecţia Consumatorului (SKS) s-a declarat nemulţumită de ratele scăzute ale dobânzilor şi a cerut băncilor să le majoreze în mod semnificativ, relatează zentralplus.ch.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
dobanzi,
depozite

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.