Vladimir Putin vrea să cucerească Ucraina, avertizează ministrul Apărării de la Kiev

Autor: Ioana Bojan Postat la 27 iunie 2015 296 afişări

Occidentul nu ar trebui să lase garda jos în ceea ce priveşte Ucraina, a declarat vineri ministrul ucrainean al Apărării, apreciind că o consolidare a forţelor ruse care sprijină separatiştii din Donbas arată că preşedintele rus Vladimir Putin vrea să preia controlul asupra ţării, relatează Reuters.

Stepan Poltorak a făcut această declaraţie în contextul vizitei ministrului canadian al Apărării, Jason Kenney, în timp ce comandanţii militari ucraineni au raportat intensificarea atacurilor separatiştilor în estul ţării, în pofida armistiţiului în vigoare.

"Există în continuare o ameninţare pentru că grupările militare (separatiste) şi trupele ruse continuă să-şi consolideze forţele, aducând echipament suplimentar şi muniţie, şi bineînţeles că planurile lor nu sunt paşnice", a afirmat Poltorak.

"Nu trebuie să fim naivi şi să credem că Putin a renunţat la planurile sale de a cuceri Ucraina, de a destabiliza situaţia în Ucraina. El doar îşi schimbă tactica şi strategiile, dar scopul său rămâne acelaşi: să cucerească Ucraina", a adăugat ministrul ucrainean al Apărării.

Putin a negat întotdeauna acuzaţiile Kievului şi Occidentului conform cărora Rusia îi susţine pe separatiştii din estul Ucrainei cu trupe şi armament.

Poltorak urma să profite de vizita lui Kenney pentru a cere NATO să ofere mai multă asistenţă militară forţelor ucrainene, în conflictul cu separatiştii care s-a soldat cu peste 6.400 de morţi, potrivit estimărilor ONU.

Canada, ca şi alte state NATO, a oferit fostei republici sovietice doar ajutor neletal. Instructori militari canadieni ar urma să vină în Ucraina în această vară pentru a forma noii membri ai armatei ucrainene.

Poltorak a mai declarat că separatiştii au lansat 5.000 de bombardamente asupra unor obiective ale forţelor ucrainene de la semnarea armistiţiului la Minsk, în februarie.

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al armatei Andrei Lisenko a declarat că un soldat ucrainean a fost ucis joi în atacurile separatiştilor. "Intensitatea atacurilor creşte", a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
RUSIA,
PUTIN
/actualitate/vladimir-putin-vrea-sa-cucereasca-ucraina-avertizeaza-ministrul-apararii-de-la-kiev-14511086
14511086
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.