Vicepremierul Dragnea, pregătit să ceară Guvernului peste 33 milioane euro pentru primari

Autor: Thomas Dinca Postat la 03 decembrie 2013 43 afişări

Ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a pregătit un proiect de hotărâre prin care cere Guvernului noi fonduri pentru primari, de această dată de 150 milioane lei (33,5 milioane euro), cea mai mare sumă din ultimele săptămâni, pentru facturi restante la lucrări executate.

Solicitarea este ca banii să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, în baza ordonanţei de urgenţă adoptată recent de Executiv prin care este permis acest transfer de bani, prin derogare de la lege.

Cererea pregătită pentru Guvern este argumentată prin faptul că Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administratiei Publice a primit numeroase solicitări de la autorităţile administraţiei publice locale pentru plata sumelor restante aferente lucrărilor executate la obiectivele de investiţii contractate în cadrul Programului naţional de dezvoltare locală.

În ultimele două săptămâni, Guvernul a alocat pentru primari, prin două hotărâri distincte, fără să anunţe public, 3,5 milioane lei, respectiv 20 milioane lei, cu justificarea că banii sunt necesari pentru cheltuieli urgente în sezonul rece.

Pentru suma de 3,5 milioane lei, Guvernul a susţinut că fondurile vor fi alocate doar municipiului Brad, iar pentru totalul celor 20 milioane lei nu au mai fost prezentate primăriile care vor primi banii.

Până în prezent, primăriile beneficiare erau stabilite prin hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial, dar pentru distribuirea acestor sume este stabilit că operaţiunea va fi efectuată doar prin ordin al vicepremierului Dragnea.

Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt repartizaţi numai pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Guvernul a decis însă recent, prin ordonanţă de urgenţă, că, prin derogare de la această lege, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin hotărâre a Guvernului, pot fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi pentru finanţarea unor cheltuieli aferente obligaţiilor de plată restante care nu pot fi asigurate din bugetul aprobat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GUVERN,
PRIMARI,
/actualitate/vicepremierul-dragnea-pregatit-sa-ceara-guvernului-peste-33-milioane-euro-pentru-primari-11738548
11738548
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.