Veşti proaste pentru România, economia germană e în corzi: Mediul de business şi-a pierdut de tot optimismul şi problemele se adună. La problema recesiunii care a lovit în mai se mai adaugă şi impasul activităţii industriale care a încetinit, dar şi o contracţie în sectorul serviciilor

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 26 iunie 2023 104 afişări

Veşti proaste pentru România, economia germană e în corzi: Mediul de business şi-a pierdut de tot optimismul şi problemele se adună. La problema recesiunii care a lovit în mai se mai adaugă şi impasul activităţii industriale care a încetinit, dar şi o contracţie în sectorul serviciilor

Perspectivele mediului de afaceri s-au deteroriat la cel mai scăzut nivel din acest an, ceea ce este un semnal privind eforturile pe care cea mai mare economie a Europei le face pentru a se redresa după recesiune, scrie Bloomberg.

Un indicator al aşteptărilor realizat de institutul Ifo din Munchen a scăzut la 83,6 în iunie, de la 88,3 în luna precedentă. Rezultatul a fost mult mai rău decât cel anticipat de toţi economiştii care au participat la sondajul Bloomberg.

„Mai presus de toate, slăbiciunea din sectorul manufacturier conduce economia germană într-o zonă incertă şi turbulentă economic” a declarat preşedintele Ifo, Clemens Fuest.

Raportul subliniază modul în care problema activităţii industriale din ţările dezvoltate, care vine pe fondul slăbirii cererii din partea Chinei, apasă asupra bazei industriale a Germaniei, motorul de creştere în zona euro în general.

Producţia nu a înregistrat încă o „redresare notabilă”, a declarat luna aceasta Ministerul Economiei din această ţară, după o cădere care a antrenat şi restul regiunii în recesiune. Bundesbank preconizează o contracţie globală de 0,3% pentru acest an.

Confirmând această imagine, un sondaj al directorilor de achiziţii publicat vineri a arătat că activitatea economică germană a pierdut mult mai mult din avânt decât se anticipa în luna iunie, din cauza încetinirii activităţii în sectorul serviciilor şi a slăbiciunii susţinute a fabricilor din ţară.

Un raport separat publicat la sfârşitul săptămânii a indicat licăriri de speranţă. Încrederea mediului de afaceri revine în Germania, în ciuda recentei încetiniri economice, pe măsură ce costurile energiei scad, se arată într-un sondaj realizat de bănci pe lângă 1.000 de întreprinderi mici şi mijlocii.

Cu toate acestea, cele 400 de puncte de bază de înăsprire a politicii monetare lansate de către Banca Centrală Europeană poate încetini şi mai puternic economia pe măsură ce timpul trece.

Şeful Bundesbank, Joachim Nagel, a semnalat că ar fi în favoarea unei noi mişcări de un sfert de punct în plus faţă de cea deja programată pentru luna iulie, având în vedere că inflaţia rămâne neînvinsă.

Inflaţia în Germania a crescut din nou în iunie, probabil din cauza comparaţiei cu vara anului trecut, când a fost inaugurat transportul public ultra ieftin. Aceste date de la sfârşitul acestei săptămâni ar putea contrasta cu inflaţia din celelalte trei mari economii ale zonei euro, care se preconizează că vor înregistra scăderi.

Perspectivele inflaţiei din Germania par, de asemenea, mai puţin optimiste decât cele din restul regiunii. În timp ce proiecţiile BCE din această lună arătau o încetinire a inflaţiei până la o medie de 2,2% în 2025, prognoza Bundesbank pentru propria economie este de 2,7%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.