Veşti proaste pentru cei care vor să îşi cumpere un apartament. Preţurile cresc chiar şi în pandemie

Autor: Laura Buciu Postat la 10 noiembrie 2020 125 afişări

Preţurile apartamentelor s-au majorat cu 2,4% în luna octombrie, în marile oraşe ale ţării, după o scădere de 0,9 procente în septembrie, în ciuda pandemiei de COVID-19. O locuinţă la bloc costă, la nivel naţional, 1.335 de euro metrul pătrat util.

Veşti proaste pentru cei care vor să îşi cumpere un apartament. Preţurile cresc chiar şi în pandemie

După un minus de 0,9% în septembrie faţă de august, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente (noi şi vechi) din România a înregistrat, în luna octombrie, un avans semnificativ.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, este vorba de diferenţă de 2,4% de la o lună la alta.

Astfel, o locuinţă la bloc a ajuns să coste, la nivel naţional, 1.335 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.304 euro pe metru pătrat util în septembrie).

În Bucureşti, pretenţiile vânzătorilor de apartamente au ajuns la o medie de 1.367 de euro pe metru pătrat util, după un avans de 0,9% faţă de septembrie (când acestea se situau la 1.355 de euro pe metru pătrat). Spre deosebire de luna trecută, cele două segmente rezidenţiale analizate au avut o evoluţie asemănătoare: locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,8% în decurs de 31 de zile (de la o medie de 1.328 la 1.338 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unităţile locative nou-construite au consemnat un avans de 1% (de la 1.376 la 1.390 de euro pe metru pătrat).

În Braşov, indicele imobiliare.ro arată, pentru luna octombrie, o creştere de 0,7%, de la 1.208 euro pe metru pătrat util, la 1.217 euro pe metru pătrat. Aici, apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 1.184 la 1.201 euro pe metru pătrat util), în vreme ce locuinţele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale au consemnat un recul de 0,9% (de la 1.262 la 1.251 de euro pe metru pătrat).

În Cluj-Napoca, preţurile apartamentelor s-au menţinut, practic, la un nivel constant luna trecută, în condiţiile în care aşteptările proprietarilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,1%, de la 1.825 la 1.826 de euro pe metru pătrat util. Suma medie solicitată pentru locuinţele din blocurile vechi a ajuns la 1.785 de euro pe metru pătrat, după o scădere de 0,4% (de la 1.792 de euro pe metru pătrat). Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc un avans de 0,8%, de la 1.858 la 1.872 de euro pe metru pătrat.

În Constanţa, a fost o relativă stabilitate a preţurilor în a doua lună de toamnă: suma medie solicitată aici de către proprietari şi dezvoltatori rezidenţiali s-a diminuat cu doar 0,1%, de la 1.245 la 1.244 de euro pe metru pătrat util. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi s-a menţinut la acelaşi nivel ca în luna precedentă, respectiv 1.228 de euro pe metru pătrat, în vreme ce locuinţele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale au resimţit un recul de 0,5%, de la 1.282 la 1.275 de euro pe metru pătrat.

În Iaşi, indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un avans al preţurilor de 0,6% în luna octombrie, de la 1.057 la 1.063 de euro pe metru pătrat util. Cele două segmente de piaţă supuse analizei au avut, însă, o evoluţie diferită: locuinţele din blocurile vechi au consemnat un declin uşor, de 0,2% mai exact (de la 1.084 la 1.082 de euro pe metru pătrat), în vreme ce pe segmentul rezidenţial nou a avut loc un avans de 1,8% (de la 1.028 la 1.046 de euro pe metru pătrat).

Şi oraşul de pe Bega, Timişoara, se numără printre centrele regionale în care preţurile apartamentelor s-au majorat în luna octombrie: aici a avut loc, per ansamblu, un avans de 0,5% comparativ cu luna anterioară, de la o medie de 1.283 de euro pe metru pătrat util, la 1.289 de euro pe metru pătrat. Cele două segmente de piaţă analizate au fost caracterizate, şi aici, de evoluţii diferite: locuinţele vechi s-au apreciat cu circa 0,8% (de la 1.279 la 1.289 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unităţile locative nou-construite au înregistrat o scădere de 0,6%, de la 1.298 la 1.290 de euro pe metru pătrat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
preţ,
apartament,
imobiliar

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

ZF.ro
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Mediafax
Efectul încrederii în vaccinul anti COVID-19 şi al tranziţiei de la Casa Albă: Bursele ating niveluri record Efectul încrederii în vaccinul anti COVID-19 şi al tranziţiei de la Casa Albă: Bursele ating niveluri record
Misterul paturilor de ATI, lămurit de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Situaţia locurilor la Terapie Intensivă în Bucureşti şi în ţară
MonitorulApararii
Tranziţia de la Trump la Biden: modelul argentinian Tranziţia de la Trump la Biden: modelul argentinian
PREVIZIUNI POLITICE 2021: Politica externă a SUA - Partea întâi
MonitorulPartidelor
Clotilde Armand: De asta are societatea noastră nevoie Clotilde Armand: De asta are societatea noastră nevoie
Clotilde Armand: A început astăzi
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Vinovaţii fără vină COMENTARIU Valeriu Şuhan: Vinovaţii fără vină
Victimă a violenţei domestice ne întoarcem la ei pentru că nu avem alte pârghii. Ce se află în spatele lui ”se va schimba”

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.