Vânzarea unui pachet de acţiuni din Enel România: un fond de investiţii al Deutsche Bank şi unul al Macquarie sunt în pole-position

Autor: Liviu Popescu Postat la 17 decembrie 2019 131 afişări

Enel este una dintre cele mai performante acţiuni de la bursa de la Milano, cu un plus de 37%, fără a lua în calcul şi dividendele.

Vânzarea unui pachet de acţiuni din Enel România: un fond de investiţii al Deutsche Bank şi unul al Macquarie sunt în pole-position

Un fond de investiţii al băncii germane Deutsche Bank şi unul administrat de Macquarie, societate care gestionează active de 387 miliarde de dolari şi care are birouri în SUA, Australia, Asia şi Europa, s-ar afla pe lista scurtă a ofertanţilor pentru achiziţia filialelor Enel din România, potrivit unor informaţii ale ZF.

În 2016, Macquarie a pierdut în faţa Allianz Capital Partners achiziţia a 30% din E.ON Distribuţie, arată datele ZF.

Procesul de vânzare a activelor Enel România ar fi coordonat de francezii de la BNP Paribas, arată datele ZF, iar agenţia de presă Thomson Reuters notează că tranzacţia s-ar ridica la circa 1,1 miliarde de euro.

Mai multe fonduri de investiţii s-au aratăt interesate de activele pe care Enel le are în România, scoase la vânzare prin acţionarul minoritar Fondul Proprietatea, iar potrivit unor informaţii ale ZF, atenţia acestora s-a îndreptat şi către un pachet din deţinerea majoritară a italienilor.

Fondul Proprietatea evaluează la 1,35 miliarde de lei participaţiile pe care le are la Enel România, potrivit in­formaţiilor din cel mai recent raport trimestrial.

La finele lunii noiembrie, la Capital Markets Day, Francesco Starace, CEO-ul Enel, cel mai mare grup de utilităţi din Europa, a fost întrebat de jurnaliştii români în ce stadiu se află vânzarea participaţiilor din România.

„Nu avem vreo «vacă sfântă» în acest domeniu de activitate. Orice poate fi vândut, cu condiţia ca noi să fi terminat de implementat măsurile de eficientizare şi de creştere a com­paniei.“

Cea mai valoroasă deţinere a Fondului la Enel este la E-Distribuţie Muntenia, acolo unde controlează un pachet de 12%, în valoare de circa 425 milioane de lei.

Pe partea de deţinere din capital social, FP are 24% din E-Distribuţie Dobrogea.

Grupul italian de utilităţi Enel a încheiat 2018 cu venituri de 1,28 mld. euro în România, în creştere faţă de nivelul de 1,18 mld. euro din 2017, în timp ce EBITDA a scăzut uşor de la 232 de milioane de euro la 230 de milioane de euro anul trecut.

liviu.popescu@zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.