Vanat si vanatori

Postat la 12 aprilie 2006 1 afişăre

Din Romania lipsesc cateva banci importante prezente in Europa Centrala si de Est. Pentru ele, privatizarile CEC sau BCR, dar si cateva banci locale, ar putea fi tentante in urmatorii ani.

Din Romania lipsesc cateva banci importante prezente in Europa Centrala si de Est. Pentru ele, privatizarile CEC sau BCR, dar si cateva banci locale, ar putea fi tentante in urmatorii ani.

  • CINE AR PUTEA CUMPARA

KBC (BELGIA) are, din punct de vedere al activelor, cea mai mare reprezentare in Europa Centrala si de Est. Controleaza CSOB (Cehia), K&H (Ungaria), Kredyt Bank (Polonia). Detine participatii si la cea mai mare banca din Slovenia, NLB. 

ERSTE BANK (AUSTRIA) are cea mai mare retea de sucursale din regiunea Europa Centrala si de Est. Detine Ceska Sporitelna, (Cehia), si Slovenska Sporitelna (Slovacia), Postabanka (Ungaria), Rijecka Banka (Croatia). 

BANCA INTESA (ITALIA) are o pozitie puternica in Croatia, prin Privredna Banka (numarul 2), Ungaria, prin CIB (locul 4) si Slovacia, prin VUB (numarul 2). 

RABOBANK (OLANDA) detine, in Europa Centrala si de Est, 35% din banca poloneza Bank Gospodrky si desfasoara operatiuni in 35 de tari. Banca si-a manifestat interesul de a participa cu o oferta la privatizarea CEC. 

COMMERZBANK (GERMANIA) detine 72% din BRE Bank, a cincea banca din Polonia. In Romania, banca are deja un birou, cu cativa angajati care se ocupa de finantarea companiilor romanesti direct din strainatate. Banca si-a manifestat interesul de a se extinde in Romania si Bulgaria, in perioada urmatoare.

  • CE AR FI DE VINZARE

CASA DE ECONOMII SI CONSEMNATIUNI: Strategia de vanzare a CEC va fi finalizata pana in februarie 2005. Banca ocupa in prezent locul 4 in topul institutiilor de credit, cu o cota de piata de 6,37% dupa volumul activelor detinute. CEC are aproximativ 9.200 de salariati si o retea de 1.424 de unitati. 

BANCA COMERCIALA ROMANA: Este cea mai mare banca din Romania, cu active de aproximativ cinci miliarde de euro si o retea de peste 300 de sucursale. Principalul actionar al bancii este statul roman, cu o participatie de 36,8%. Strategia de privatizare stabileste ca obiectiv final vanzarea unui pachet reprezentand cel putin 51% din capitalul social catre un investitor strategic. 

BANCI CU ACTIONARIAT DIFUZ: Sunt acele banci care nu sunt detinute inca de un actionar strategic. Pe lista bacilor care au o cota de piata de aproximativ 1% si ar putea face obiectul unei preluari se regasesc Daewoo Bank, Libra, Romanian International Bank, Carpatica, Nova Bank, Romexterra, Eurom Bank. Pentru Banca Tiriac sau Banca Transilvania au existat, in timp, diferite propuneri de preluare, acestea fiind, probabil, printre cele mai interesante "tinte" in acest moment. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Vanat si vanatori
/actualitate/vanat-si-vanatori-1005518
1005518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.