Vaccinurile împotriva COVID-19: Comisia şi Moderna adaptează calendarele de livrare

Autor: Andreea Tobias Postat la 09 august 2022 29 afişări

Comisia Europeană şi Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităţilor statelor membre în materie de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru sfârşitul verii şi pentru perioada de iarnă.

Acordul va asigura accesul autorităţilor naţionale la vaccinuri, inclusiv la vaccinuri adaptate variantelor, dacă sunt autorizate, în momentul în care au nevoie de ele pentru propriile campanii de vaccinare şi pentru a-şi sprijini partenerii mondiali.

Acest acord va adapta calendarele de livrări convenite iniţial prin contract. Livrările de doze programate iniţial pe parcursul verii vor fi, prin urmare, efectuate în septembrie şi în toamna şi iarna anului 2022, atunci când statele membre vor avea cel mai probabil nevoie de stocuri suplimentare de vaccinuri pentru campaniile naţionale şi pentru a-şi îndeplini angajamentele internaţionale în materie de solidaritate.

De asemenea, acordul garantează că, în cazul în care unul sau mai multe vaccinuri adaptate primesc autorizaţie de introducere pe piaţă, statele membre pot alege să primească vaccinurile adaptate în temeiul contractului actual.

În acest context, la cererea anumitor state membre, acordul garantează, de asemenea, 15 milioane de doze suplimentare de vaccinuri candidate de rapel împotriva variantei Omicron, furnizate de Moderna, cu condiţia obţinerii autorizaţiei de introducere pe piaţă în termene care să permită utilizarea acestor doze în campaniile de vaccinare.

„Creşterea ratelor de vaccinare şi rapel împotriva COVID-19 este esenţială în vederea pregătirii pentru lunile de toamnă şi iarnă. Pentru a asigura cel mai bine pregătirea comună, statele membre trebuie să aibă la dispoziţie instrumentele necesare. Acestea includ vaccinuri adaptate la variante în măsura şi în momentul în care acestea sunt autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente. Acordul va asigura accesul statelor membre la dozele de vaccin de care au nevoie şi la momentul potrivit pentru a-şi proteja cetăţenii”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ce,
moderna,
vaccinuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.