USR: În plină criză, PSD continuă seria numirilor controversate la vârful ANRE

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 03 martie 2022 103 afişări

În plină criză energetică şi cu un război în plină desfăşurare la graniţele României, PSD continuă seria numirilor controversate la vârful ANRE, transmite USR, care transmite că „PSD îl propune în această funcţie pe Iulian Iancu, un personaj controversat”.

USR: În plină criză, PSD continuă seria numirilor controversate la vârful ANRE

„În plină criză energetică şi cu un război în plină desfăşurare la graniţele României, PSD continuă seria numirilor controversate la vârful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. După ce Alexandru Stănescu, fratele pesedistului Paul Stănescu, şi-a anunţat ieri demisia din funcţia de membru al conducerii ANRE, PSD îl propune în această funcţie pe Iulian Iancu, un personaj controversat, despre care fostul deputat PSD Georgian Pop afirma într-o comunicare adresată Ambasadei SUA de la Bucureşti, publicată de Wikileaks, că <tipul acesta este cumpărat de Gazprom>”, potrivit unui cpomunicat de presă al USR.

Lideruu Uniunii amintesc că în urmă cu doi ani şi jumătate, când PSD l-a propus pe Iulian Iancu pentru funcţia de vicepremier pe probleme economice în guvernul Dăncilă, preşedintele Iohannis a refuzat această numire, arătând că iulian Iancu periclitează „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale.”

„USR solicită ca Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu să explice public de ce susţin un astfel de personaj la conducerea ANRE. USR face un apel către toate partidele parlamentare şi le solicită un proces transparent de selecţie pentru a promova un profesionist în această funcţie şi să înceteze cu numirile bazate doar pe carnetul de partid într-o perioadă de criză pe piaţa energiei. În decembrie 2021, USR a atacat la CCR numirea lui Alexandru Stănescu în conducerea ANRE, atrăgând atenţia că acesta nu are nicio legătură cu domeniul energiei şi nici nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, însă CCR nu s-a pronunţat încă în această speţă. Noua propunere a PSD este mult mai nocivă, Iulian Iancu fiind responsabil pentru elaborarea mai multor modificări legislative care au dus la blocarea Legii offshore şi la retragerea investitorilor din proiectele legate de exploatarea gazelor din Marea Neagră. În consecinţă, România nu a exploatat până în prezent deloc gazele din Marea Neagră”, se arată în comunicat.

„În noul context al războiului din Ucraina, sectorul energetic este o componentă de securitate cheie, iar cineva care a primit o astfel de etichetă de la cel mai înalt nivel şi nu a putut ocupa o funcţie în Guvernul României nu ar avea ce să caute nici în conducerea ANRE. Marcel Ciolacu, PSD şi actualul ministru al Apărării chiar nu înţeleg care le sunt îndatoririle”, a afirmat Cristina Prună, deputat USR.

Potrivit USR Iulian Iancu este, de asemenea, „promotorul unor măsuri controversate legate de reglementarea preţului gazului, care au descurajat producţia internă în favoarea gazelor de import ruseşti, accentuând declinul producţiei nationale de gaze naturale, cu consecinţele grave reflectate în securitatea energetică a României”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
usr,
prună,
iancu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.