Unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri miliardari din China a dispărut, a anunţat compania sa

Autor: Andreea Tobias Postat la 17 februarie 2023 101 afişări

Unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri miliardari din China a dispărut, a anunţat compania sa

Unul dintre cei mai cunoscuţi bancheri miliardari din China a dispărut, a anunţat compania sa. Anunţul trezeşte din nou îngrijorări legate de o potenţială reprimare de către Beijing a personajelor din domeniul financiar şi tehnologic.

Bao Fan, directorul executiv al China Renaissance Holdings, nu a putut fi contactat în ultimele zile, a declarat joi compania.

Bao este un broker de tranzacţii de top în China, printre ai cărui clienţi se numără companiile de top din domeniul tehnologiei Didi şi Meituan. Anunţul companiei a reînnoit îngrijorările legate de o potenţială reprimare de către Beijing a figurilor din domeniul financiar şi tehnologic.

Acţiunile firmei de investiţii s-au prăbuşit vineri, după ce aceasta le-a spus acţionarilor că "nu a reuşit să îl contacteze pe Bao Fan".

Consiliul de administraţie a adăugat că nu are "nicio informaţie care să indice faptul că indisponibilitatea lui Bao este sau ar putea fi legată de activitatea şi/sau operaţiunile grupului", relateză BBC.

Compania nu a precizat de cât timp lipseşte Bao.

Publicaţia chineză de ştiri de afaceri Caixin a citat surse care au declarat că angajaţii nu au reuşit să-l contacteze timp de două zile. Ziarul de afaceri a relatat că preşedintele firmei, Cong Lin, a fost reţinut de autorităţi în septembrie anul trecut din cauza activităţii sale anterioare la banca de stat ICBC.

Se pare că China Renaissance nu a comentat situaţia lui Cong, însă acesta nu mai figurează ca director pe site-ul companiei sau în cel mai recent raport intermediar al acesteia.

Dispariţia lui Bao - unul dintre cei mai importanţi investitori în tehnologie din China - a evocat din nou istoria directorilor chinezi care au dispărut brusc pentru perioade de timp fără nicio explicaţie.

Cel puţin o jumătate de duzină de miliardari din ultimii ani au dispărut pentru perioade de timp după ce au fost raportate conflicte cu Partidul Comunist, potrivit revistei Forbes. În mai multe cazuri, aceştia au fost suspectaţi că au fost prinşi în capcana unor anchete de corupţie, de taxe sau de alte abateri. Printre absenţele notabile se numără cea a fondatorului grupului Fosun, Guo Guangchang. Omul de afaceri chinezo-canadian Xiao Jianhua a fost, de asemenea, dispărut în 2017. El fusese unul dintre cei mai bogaţi oameni din China şi anul trecut a fost încarcerat pentru corupţie. La sfârşitul anului 2020, fondatorul Alibaba, Jack Ma, a dispărut şi el din atenţia publicului timp de trei luni, după ce a făcut comentarii critice la adresa autorităţilor de reglementare a pieţei. El urma să îşi listeze public firma de plăţi digitale Ant Financial - ceea ce l-ar fi făcut, cel mai probabil, cel mai bogat om din China.

Bao este văzut ca un titan în industria tehnologică din China. El a fondat China Renaissance în 2005, după o carieră bancară la Morgan Stanley şi Credit Suisse.

Compania sa a fost la originea unor tranzacţii de referinţă, printre care se numără investiţia strategică a Tencent în JD.com, precum şi fuziunile dintre Didi şi Kuaidi, două dintre cele mai puternice companii de transport în regim de ride-hailing, 58.com şi Ganji, precum şi dintre giganţii Meituan şi Dianping, care se ocupă cu livrarea de alimente.

China Renaissance a oferit, de asemenea, consultanţă pentru ofertele publice iniţiale ale site-urilor de comerţ electronic JD.com şi Kuashou, precum şi pentru listarea Didi la Bursa de Valori din New York în 2021.

Într-un articol din 2018, Bao a scris că firma sa a "încrucişat drumuri" cu 70% dintre companiile de internet cunoscute de publicul chinez.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bancher,
china,
dispariţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.