Unu din cinci adolescenti europeni nu poate citi corect. Bulgaria si Romania, in topul analfabetismului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 iulie 2011 136 afişări

Desi cele mai multe tari europene au facut progrese in politicile de alfabetizare, Comisia Europeana constata, intr-un studiu publicat luni, ca nu mai putin de unu din cinci adolescenti europeni in varsta de 15 ani se confrunta cu dificultati de citire. In topul analfabetismului functional se situeaza adolescentii bulgari, cu o pondere de 41%, urmati de cei romani, cu 40%. Media la nivelul UE este de 20%.

Studiul, intitulat "Invatarea citirii in Europa - contexte, politici, practici", evalueaza calitatea politicilor educatiei in statele europene, constatand ca "lipseste concentrarea pe grupurile cu gradul cel mai ridicat de risc din punctul de vedere al analfabetismului functional, precum baietii, copiii din gospodarii dezavantajate si copiii a caror limba materna este diferita de limba de invatamant, inclusiv copiii proveniti din familii de migranti".

Ministrii educatiei din UE au stabilit un obiectiv de reducere a procentajului de persoane cu competente scazute de citire de la 20 % la mai putin de 15 % pana in 2020. Numai Belgia (comunitatea flamanda), Danemarca, Estonia, Finlanda si Polonia au atins deja acest obiectiv.

"Faptul ca atatia tineri sunt lipsiti de competente de baza de citire si scriere in Europa ii plaseaza intr-o pozitie de risc de excluziune sociala, face sa le fie mai greu sa gaseasca un loc de munca si le reduce calitatea vietii", a declarat Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Studiul se concentreaza asupra a patru subiecte-cheie: metode de predare, abordarea dificultatilor de citire, educatia profesorilor si promovarea citirii in afara scolii. Fiecare dintre ele sunt examinate prin prisma cercetarii academice, a ultimelor rezultate ale sondajelor internationale si a unei examinari a celor mai bune practici la nivel national. Concluzia autorilor este ca numai opt tari (Danemarca, Finlanda, Islanda, Malta, Norvegia, Suedia si Marea Britanie) asigura specialisti in lectura in scoli, in sprijinul profesorilor si al elevilor.

Studiul, care cuprinde statele UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia, a fost realizat pentru Comisia Europeana de reteaua Eurydice, care ofera informatii si analize privind sistemele si politicile europene de educatie. incepand din 2011, reteaua consta din 37 de unitati nationale bazate in toate cele 33 de tari participante la programul UE de invatare pe tot parcursul vietii (statele membre UE, Croatia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia). Reteaua este coordonata si gestionata de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura a UE de la Bruxelles.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/unu-din-cinci-adolescenti-europeni-nu-poate-citi-corect-bulgaria-si-romania-in-topul-analfabetismului-8484183
8484183
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.