Universitatea Bucureşti a fost premiată pentru proiectul Geoparcul UNESCO Ţara Haţegului

Autor: Petru Mazilu Postat la 27 noiembrie 2020 41 afişări

Universitatea Bucureşti a fost premiată pentru proiectul Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului. Instituţia a fost laureată cu premiul pentru dezvoltare durabilă la categoria Echitate în cadrul Galei Dezvoltării Durabile.

Universitatea Bucureşti a fost premiată pentru proiectul Geoparcul UNESCO Ţara Haţegului

Universitatea Bucureşti a fost premiată pentru proiectul Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului. Reprezentanţii universităţii au explicat că ideea de geoparc porneşte de la ideea de dezvoltare durabilă bazată pe echitate. Un teritoriu care obţine statutul de Geoparc Internaţional UNESCO urmăreşte o dezvoltare economică în concordanţă cu cea de protecţie a mediului şi condiţii de viaţă echitabile pentru toţi locuitorii săi.

„Construcţia unui Geoparc Internaţional UNESCO poate fi comparată cu pregătirea pentru olimpiadă. Începe cu alegerea unui teritoriu care are potential, construieşte o echipă cu sprijinul oamenilor locului, se antrenează continuu în proiecte, evenimente şi colaborări. Este susţinut şi încurajat de comunitatea locală, participă la competiţii naţionale şi internaţionale, iar realizările sunt împărţite echitabil. Dacă are rezultate foarte bune, este selectat în Echipa Olimpică Internaţională a Geoparcurilor. La fiecare patru ani, când este reevaluat, trebuie să câştige medalia de aur pentru a rămâne în această elită mondială. E o mare bucurie să fim campioni şi o onoare să <jucăm> pentru Ţara Haţegului, pentru Universitatea din Bucureşti, pentru România”, a explicat Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii Bucureşti, Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 161 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului.

Totodată, Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de cele de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
geoparc,
haţeg,
universitatea bucureşti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.