Uniunea Europeană se plasează de partea SUA în disputele din Marea Chinei de Sud

Autor: Mihai Draghici Postat la 30 octombrie 2015 90 afişări

Uniunea Europeană este de partea Washingtonului în disputele cu Beijingul din Marea Chinei de Sud, o decizie care poate afecta discuţiile oficialilor UE cu omologii chinezi în cursul Reuniunii Asia-Europa (ASEM), programată săptămâna viitoare, informează site-ul agenţiei Reuters.

"Statele Unite exercită libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud", a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Uniunea Europeană este preocupată de planurile Beijingului de construire a unor insule în aceste zone maritime contestate", a precizat oficialul european.

"Deşi nu avem o poziţie clară faţă de revendicările teritoriale, Uniunea Europeană susţine menţinerea unei ordini maritime bazată pe principiile reglementărilor internaţionale", a adăugat oficialul UE.

În cursul vizitei în China, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat preocupare privind disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, recomandând Beijingului să le rezolve prin intermediul instanţelor internaţionale de arbitraj.

Statele Unite au trimis marţi o navă militară în apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra având rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului. Distrugătorul USS Lassen, aparţinând Forţelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China. Trimiterea navei militare americane are rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului într-o zonă revendicată de China, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Forţele navale chineze au urmărit şi au transmis avertismente distrugătorului american intrat în zone disputate din Marea Chinei de Sud, a anunţat Guvernul de la Beijing, atrăgând atenţia că armata chineză va răspunde "provocărilor" Statelor Unite.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/uniunea-europeana-se-plaseaza-de-partea-sua-in-disputele-din-marea-chinei-de-sud-14868606
14868606
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.