Uniunea Editorilor: Se repetă haosul la licitaţia pentru manuale. Situaţia este mult mai gravă

Autor: Aurelia Alexa Postat la 13 mai 2015 20 afişări

Haosul de la licitaţia pentru manuale se repetă şi în cazul achiziţiei manualelor de clasa a III-a, au avertizat, miercuri, reprezentanţii Uniunii Editorilor, precizând că situaţia este chiar mai gravă decât anul trecut, având în vedere că licitaţia a fost anunţată cu o întârziere de peste o lună.

"Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) şi Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) n-au învăţat nimic din catastrofa licitaţiei pentru manualele de clasa I şi a II-a din 2014, începută foarte târziu (abia la 14 martie), gestionată defectuos şi finalizată cu mult după începerea anului şcolar, ceea ce a determinat o bulversare fără precedent a întregii societăţi", au declarat, miercuri, reprezentanţii Uniunii Editorilor din România (UER), precizând că au analizat documentaţia pentru achiziţia noilor manuale de clasa a III-a.

Aceştia avertizează că anul acesta, deşi ministrul Educaţiei a asigurat recent că sistemul este mai bine pregătit, situaţia este mult mai gravă.

"Licitaţia a fost anunţată în 23 aprilie, cu o lună şi jumătate mai târziu ca în 2014, şi este grevată de mari deficienţe juridice şi de organizare, care anunţă un nou dezastru educaţional: manuale ieftine, elaborate pe fugă, evaluate după ureche, selectate de cadrele didactice pe drumuri de vacanţă şi distribuite în şcoli până la Crăciun. Practic, MECS şi CNEE, care tratează problema manualelor cu nepăsare, aroganţă şi dispreţ, vor să perfecţioneze catastrofa administrativă de anul trecut, pentru care nimeni n-a fost tras la răspundere, deşi consecinţele au fost devastatoare pentru şcoală şi societate, afectând calitatea învăţământului", consideră UER.

În opinia editorilor, incompetenţa celor care au organizat această nouă achiziţie va duce din nou la un "simulacru de competiţie", cu un număr restrâns de posibili câştigători pe lot (trei faţă de şase în 2014), după ce au fost eliminate printr-un prag abuziv ofertele cupreţuri de 14 la sută peste cel mai mic preţ (chiar dacă au cel mai performant conţinut).

"După o evaluare pe criterii farmaceutice, dar care lasă loc la uriaşe interpretări, ce vor genera probabil numeroase contestaţii, se va ajunge în august ca proiectele să fie selectate pe fugă de cadrele didactice aflate în vacanţă, iar producţia şi distribuţia manualelor (printate şi digitale) să se încheie cu mult după începerea noului an şcolar", au mai precizat editorii.

UER susţine că există o soluţie simplă, respectiv piaţa liberă de manuale, care funcţionează peste tot în Europa, dublată de o reală protecţie socială a elevilor proveniţi din familii aflate în dificultate. Practic, ministerul ar trebui doar să avizeze conţinutul manualelor, iar achiziţia ar fi realizată de şcolile beneficiare ale bugetelor descentralizate.

"Noile piedici pe care MECS le pune în faţa competiţiei corecte pentru manuale de calitate determină breasla producătorilor profesionişti din domeniu să reacţioneze prin contestaţii, sigurele căi de comunicare cu un minister tot mai rigid şi mai puţin dispus la dialog, care îngroapă tot mai mult o importantă industrie culturală şi creativă, dar şi învăţământul românesc", au concluzionat editorii.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că nu poate garanta finalizarea la timp a licitaţiei pentru manualele de clasa a III-a, explicând că nu se poate garanta pentru nicio achiziţie publică, dar că elevii vor avea din toamnă manuale pe bănci, noi sau vechi, deoarece sunt "transmisibile".

"Nimeni nu poate garanta, în condiţiile actualei legislaţii, data la care se poate finaliza un proces de achiziţie publică, însă pot să vă garantez că situaţia din anul trecut nu se va mai repeta, lucrurile find diferite la nivel de principiu. Anul trecut a fost vorba de abecedare, de manuale de clasa I, care nu sunt transmisibile, spre deosebire da manualele de clasa a III-a, care sunt transmibile. Deci, soluţia de rezervă în cazul pe care nu şi-l doreşte nimeni, pentru că ar duce la o întârziere a termenului de implemetare a noii curricule pe care ne-o dorim cu toţii, chiar şi în acest caz cel mai defavorabil, elevii de clasa a III-a vor avea la începutul anului şcolar manuale pe bănci, vechi sau noi", a declarat Cîmpeanu, în 23 aprilie.

Ministrul a precizat că a solicitat introducerea în caietul de sarcini a abordărilor cele mai profesionale, care să lase cât mai puţin loc de contestaţii, precum şi a unei clauze "care să evalueze la nivel preliminar calitatea manualelor ofertate", după care să se respecte întocmai reglementările legislaţiei în vigoare privind achiziţiile.

Cîmpeanu a mai precizat că numărul maxim de manuale alternative va fi de trei, pentru că altfel, în pofida numărului mai mare, calitatea ar fi mai slabă.

În anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a, care urmau să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, nu au primit noile materiale la început de an şcolar, fiind folosite o perioadă tot cele vechi.

Licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri, mai multe contestaţii fiind admise de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a decis să se facă reevaluarea ofertelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EDITORI,
MANUALE,
MINISTER

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/uniunea-editorilor-se-repeta-haosul-la-licitatia-pentru-manuale-situatia-este-mult-mai-grava-14258346
14258346
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Vom ajunge să dăm şi noi ture prin cimitir. Cimitirul economic va fi plin de morţi care nu vor supravieţui crizei
Mediafax
VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi VIDEO Imagini apocaliptice în ZONA ZERO a pandemiei de coronavirus. Scene violente între autorităţi şi chinezi
Ce se va întâmpla cu preţurile produselor din magazinele Mega Image? Compania anunţă „măsuri de urgenţă”
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie:  "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!" O zi din viata militarilor SMURD, eroi in plina epidemie: "Tati, ai grija de tine, sa nu vii bolnav acasa!"
Jurnal de pandemie. Prof. Dr. Olga Simionescu: As pune corturi mari la granita si as tine acolo lumea in carantina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.