Una caldă, una rece: Fostul şef al Trezoreriei SUA avertizează că recesiunea e mai aproape ca oricând, dar şi că Fed a terminat cu rundele de majorare a ratei dobânzii

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 08 aprilie 2023 208 afişări

Una caldă, una rece: Fostul şef al Trezoreriei SUA avertizează că recesiunea e mai aproape ca oricând, dar şi că Fed a terminat cu rundele de majorare a ratei dobânzii

Lawrence Summers, fostul secretar al Trezoreriei SUA, a avertizat că probabilitatea unei recesiuni în State este în creştere şi că pericolul este real, totodată el este de părere că Fed se apropie de sfârşitul episoadelor de înăsprire a politicii monetare, scrie Bloomberg.

„Ceea ce este destul de clar este că ne aflăm în ultima parte a actualului ciclu de înăsprire”, a declarat fostul secretar al Trezoreriei.

Summers nu a luat în considerare raportul de vineri privind locurile de muncă din martie, despre care a spus că reflectă puterea economiei la începutul primului trimestru, dar că acum este mai puţin relevant, având în vedere perspectivele de înăsprire a creditării. Datele au arătat o nouă creştere fermă a numărului de salariaţi din SUA, iar rata şomajului a scăzut la 3,5%.

În schimb, cifrele mai slabe decât se aştepta privind industria prelucrătoare şi serviciile, publicate în această săptămână, au arătat o încetinire a activităţii mai mare decât se estima iniţial.

 Indicatorul ISM pentru fabrici a atins cel mai scăzut nivel din primăvara anului 2020. Alte date din această săptămână au arătat o scădere a numărului de locuri de muncă vacante şi o creştere a tendinţei privind cererile de şomaj.

„Avem sentimentul că există o limitare substanţială a creditării. În aceest moment, probabilitatea unei recesiuni creşte periculos de mult şi cred că Fed trebuie să ia niste decizii dificile”, a mai spus Summers.

Summers a  cerut Fed să se angajeze într-o revizuire amplă a modelelor sale interne, care nu au reuşit să anticipeze creşterea bruscă a inflaţiei care a început în 2021 şi nu au surprins riscurile care au apărut în sistemul bancar, care au intrat în atenţie odată cu prăbuşirea Silicon Valley Bank luna trecută.

„Fed trebuie să îşi reevalueze sistemul, pentru că în ultimii doi ani operaţiunile lor nu au avut prea mult succes”, a mai spus fostul oficial.

„Am avut un sistem financiar care s-a bazat pe dorinţa unui număr mare de gospodării care şi-au ţinut banii în bancă chiar dacă ştiau că randamentul depozitelor nu le va aduce prea mulţi bani în buzunare. Acest lucru nu va mai continua. Fed trebuie să se gândească foarte bine la tipul de sistem financiar care va funcţiona în SUA în următorii ani”, a concluzionat Lawrence Summers.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.