Un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile comercializate în UE, peste trei ani

Postat la 14 martie 2014 49 afişări

Peste circa trei ani telefoanele mobile comercializate în UE vor beneficia de un singur tip de încărcător, măsura aprobată de deputaţii europeni fiind menită a reduce deşeurile, dar şi costurile şi eforturile utilizatorilor.

Un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile comercializate în UE, peste trei ani

Propunerea legislativă, care a fost deja agreată informal cu Consiliul de Miniştri, a fost aprobată cu 550 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 8 abţineri. Noul act normativ va trebui să fie aprobată formal de Consiliu, iar statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziţie să transpună regulile în legislaţia naţională, iar producătorii vor avea un an pentru a implementa noile reguli.

"Sunt foarte încântată că am agreat introducerea unui încărcător comun. Acesta serveşte intereselor consumatorilor şi mediului în egală măsură. Va pune capăt mormanelor de încărcătoare şi la 51 000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an", a spus raportorul Barbara Weiler (S&D, DE).

Propunerea de directivă prezintă reguli armonizate pentru punerea pe piaţă a echipamentelor radio, inclusiv telefoane celulare, chei de maşini şi modemuri. Regulile au ca scop să ţină pasul cu numărul şi varietatea tot mai mari ale echipamentelor radio şi să asigure faptul că acestea nu interferează unele cu altele, respectând totodată cerinţe importante privind sănătatea şi siguranţa.

Deputaţii au cerut un efort reînnoit de dezvoltare a unui încărcător comun pentru unele categorii de echipamente radio, mai ales telefoane mobile, întrucât acest lucru ar simplifica utilizarea şi ar reduce costurile şi deşeurile inutile.

 Ei au modificat propunerea legislativă pentru a stipula că posibilitatea de a lucra cu încărcătoare comune va fi o cerinţă esenţială pentru echipamentele radio. Cu toate acestea, Comisia Europeană va decide care echipamente radio specifice vor fi obligate să îndeplinească această cerinţă.

Deputaţii au mai susţinut şi prevederile din directivă care vor conferi autorităţilor instrumente suplimentare de supraveghere a pieţei pentru a identifica echipamentele radio care nu respectă noile reguli de siguranţă.

Pe baza informaţiilor oferite de statele UE şi după o evaluare atentă, Comisia Europeană va identifica acele categorii de echipamente care vor necesita înregistrare înainte de a putea fi puse pe piaţă. O bază de date similară este deja operaţională în SUA.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/un-singur-tip-de-incarcator-pentru-toate-telefoanele-mobile-comercializate-in-ue-peste-trei-ani-12263988
12263988
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.