Un nou scandal ia cu asalt lumea cripto: Celsius, unul dintre cei mai mari creditori de criptomonede, este acuzat de fraudă

Postat la 09 iulie 2022 42 afişări

Un nou scandal ia cu asalt lumea cripto: Celsius, unul dintre cei mai mari creditori de criptomonede, este acuzat de fraudă

Celsius, unul dintre cei mai celebri creditori ai lumii cripto, a fost adus în faţa tribunalului sub acuzaţia de fraudă. Cripto-creditorul a fost dat în judecată de fostul manager de investiţii Jason Stone după ce creditorul a blocat retragerile pe fondul unei crize de lichiditate, scrie CNBC.

Creditorii cripto funcţionează ca o bancă în contextul în care pentru sumele depozitate ele oferă randamente clienţilor săi. În cazul Celsius, acesta împrumuta criptomonede celor care doresc să plătească o dobândă semnificativă pentru cripto-credit. Din banii câştigaţi din dobânzi Celsius plătea randamentele înapoi către clienţi.

Potrivit informaţiilor din proces, Jason Stone a fondat în trecut KeyFi, o companie specializată în strategii privind tranzacţionarea de criptomonede. Celsius şi KeyFi s-au înţeles pentru „a gestiona miliardele de dolari din conturile clienţilor în schimbul împărţirii unei părţi din profiturile generate din depozite”.

Problemele dintre creditor şi fostul manager de investiţii au început la scurt timp după această inţelegere

Cele două companii s-au înţeles să se angajeze în tranzacţionare, care în general necesită o strategie eficientă pentru a evita cât mai mult riscurile şi pentru a avea protecţie împotriva volatilităţii care caracterizează criptomonedele.

Jason Stone s-a ales cu multe promisiuni din partea oficialilor Celsius că se va face tot ce este posibil pentru evitarea riscurilor.

Dar aceste promisiuni s-au dovdit a fi minciuni. Celsius nu a a reuşit să implementeze strategii de bază pentru gestionarea riscurilor, conform datelor din proces.

O altă lovitură pentru Celsius a fost acuzaţia legată de CEL, propria monedă digitală a creditorului, care a majorat artificial preţul monedei, după ce a promis dobânzi avantajoase celor care acceptau plata în această criptomonedă.

În final, ceea ce a pus capac cazului Celsius a fost acuzaţia de conducere a unei schme ponzi.

Pe fondul eşecului creditorului de a se proteja de riscurile tranzacţionării, acesta a acumulat datorii masive faţă de deponenţi, pe care a ajuns să nu le mai poată plăti. Pe scurt, pe măsură ce clienţii căutau să retragă, Celisus era nevoit să achiziţioneze mai multe criptomonede la preţurile ridicate ale lunii inauarie şi astfel problemele creditorului se adânceau şi mai mult.

Mai mult, Stone susţine că Celsius a trecut la o mişcare disperată în acest context, în care a început să ofere dobânzi de două cifre pentru a atrage noi deponenţi, cu banii cărora urma să-i plătească pe cei care încă aşteptau la coadă.

În final, gaura din portofelul lui Stone este estimată undeva între 100 şi 200 de milioane de dolari, despre care se cred c-ar fi la CEO-ul Celsius.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acuzatii,
creditori,
fraudare,
miliarde,
asalt,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.