Un fitil de 8 mld. euro contra Italiei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 iunie 2013 299 afişări

Ziarul britanic Financial Times şi cel italian La Repubblica au publicat "pe surse" documente din care reiese că Italia a folosit la sfârşitul anilor '90 contracte cu produse financiare derivate pentru a-şi micşora pe hârtie deficitul bugetar şi spre a se califica astfel să intre în zona euro în 1999.

Un fitil de 8 mld. euro contra Italiei

Cele opt contracte încheiate cu bănci străine, în valoare nominală de 31,7 mld. euro, ar fi fost restructurate anul trecut, lăsând trezoreria cu o pagubă de 8 mld. euro, sumă ce sugerează încheierea contractelor în termeni foarte dezavantajoşi pentru Italia.

Roma a negat totul, afirmând că finanţele publice ale ţării n-au pierdut nimic, însă dezvăluirile, apărute ca prin farmec exact înainte de o vânzare de obligaţiuni de stat, au creat o problemă de credibilitate atât pentru guvernul condus de premierul Enrico Letta, proaspăt venit la cârma unei economii în recesiune de şapte trimestre, cât şi lui Mario Draghi, şeful BCE, care conducea trezoreria italiană la finele anilor '90.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/un-fitil-de-8-mld-euro-contra-italiei-11051874
11051874
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.