UE: zambete, sampanie si neliniste

Postat la 25 martie 2006 9 afişări

Ceremonia de semnare a noii Constitutii Europene, de vinerea trecuta, s-a vrut un eveniment grandios si simbolic, care sa creeze imaginea unei Uniuni Europene realmente unite.

Ceremonia de semnare a noii Constitutii Europene, de vinerea trecuta, s-a vrut un eveniment grandios si simbolic, care sa creeze imaginea unei Uniuni Europene realmente unite. La Roma, in aceeasi cladire unde in 1957 s-a semnat Tratatul de constituire a Comunitatii Economice Europene, s-au adunat cei 25 de sefi de state si guverne ai statelor membre, impreuna cu cei din statele aspirante la integrare - Romania, Bulgaria, Turcia si Croatia.

Evenimentul a fost insa umbrit de criza provocata prin retragerea de catre noul presedinte desemnat al Comisiei Europene, José Dur˜ao Barroso, a echipei sale de comisari, in urma opozitiei Parlamentului European fata de unii din acestia. Cel mai contestat dintre noii comisari, italianul Rocco Buttiglione, acuzat de homofobie de catre europarlamentari, a renuntat la candidatura. In discutie raman insa si alte candidaturi, contestate fie pe motiv de conflict de interese intre profilul portofoliului lor de comisari si specificul unor afaceri mai vechi in care au fost implicati, fie pe motiv de lipsa de pregatire pentru functiile lor in noua Comisie Europeana.

Deocamdata, mandatul actualei Comisii Europene, in frunte cu Romano Prodi, va fi prelungit pe o durata nedeterminata, pana ce Dur˜ao Barroso va reusi sa obtina de la sefii de state si guverne alte nominalizari, care la randul lor sa fie supuse aprobarii Parlamentului. Cancelarul german Gerhard Schröder a declarat ca spera in rezolvarea crizei in termen de doua saptamani, inainte de inceperea noii sesiuni a Parlamentului European, la 15 noiembrie. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/ue-zambete-sampanie-si-neliniste-2510659
2510659
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.