UE adoptă primul instrument juridic pentru integrarea romilor. Reding: Vorbele să devină fapte

Autor: Departamentul Politic Postat la 09 decembrie 2013 39 afişări

Uniunea Europeană adoptă primul instrument juridic pentru integrarea romilor, statele membre angajându-se să pună în aplicare un set de recomandări propuse de Comisia Europeană pentru a intensifica integrarea economică şi socială a comunităţilor de romi.

Conform unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, recomandarea Consiliului a fost adoptată în unanimitate de miniştrii reuniţi în cadrul Consiliului la mai puţin de şase luni de la prezentarea propunerii de către Comisie.

Prin adoptarea acestei recomandări, care este primul instrument juridic adoptat vreodată de UE pentru integrarea romilor, statele membre se angajează să ia măsuri specifice pentru a reduce decalajele dintre romi şi restul populaţiei.

"Acordul de azi este un semnal puternic arătând că statele membre sunt dispuse să abordeze direct sarcina dificilă a integrării romilor. Miniştrii şi-au exprimat angajamentul unanim de a îmbunătăţi practic situaţia comunităţilor de romi", a declarat vicepreşedintele CE Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie.

"Instrumentele principale de integrare a romilor se află acum în mâinile statelor membre şi este important ca vorbele să fie transpuse în fapte. Nu vom ezita să le reamintim ţărilor UE angajamentele asumate şi ne vom asigura că le vor respecta", a mai spus Reding, conform sursei citate.

"Adoptarea recomandării demonstrează în mod clar angajamentul comun al statelor membre de a spori investiţiile în capitalul uman şi eficacitatea acestora pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale populaţiei de etnie romă din întreaga Europă", a declarat şi László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

"Nu ne putem permite să îi dezamăgim. Este necesar ca statele membre să aloce fonduri europene substanţiale în perioada 2014-2020, precum şi fonduri naţionale, pentru a ajuta comunităţile rome să îşi valorifice pe deplin potenţialul şi, de asemenea, să demonstreze voinţă politică la toate nivelurile pentru a asigura cheltuirea judicioasă a fondurilor", a mai spus Laszlo Andor.

Potrivit sursei citate, recomandarea Consiliului cu privire la măsurile de integrare efectivă a romilor în statele membre adoptată luni conţine orientări specifice pentru a ajuta statele membre să îşi intensifice şi să îşi accelereze eforturile. Aceasta recomandă statelor membre să ia măsuri specifice pentru a reduce decalajele dintre romi şi restul populaţiei. Recomandarea consolidează Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor convenit în 2011 de toate statele membre, stabilind condiţiile unei integrări efective a populaţiei de etnie romă din statele membre.

Bazându-se pe rapoartele Comisiei referitoare la situaţia romilor din ultimii ani, recomandarea se axează pe cele patru domenii în care liderii UE au stabilit obiective comune pentru integrarea romilor în Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare: accesul la educaţie, la locuri de muncă, la servicii de sănătate şi la locuinţe.

Pentru realizarea acţiunilor vizate, în recomandare se solicită statelor membre să aloce pentru integrarea romilor nu numai fonduri ale UE, ci şi fonduri naţionale şi din sectorul terţiar - un factor-cheie identificat de Comisie în evaluarea sa de anul trecut a strategiilor naţionale ale statelor membre.

În plus, recomandarea oferă statelor membre orientări privind politici transversale pentru integrarea romilor, cum ar fi asigurarea implementării strategiilor la nivel local, asigurarea respectării normelor împotriva discriminării, aplicarea unei strategii de investiţii sociale, asigurarea protecţiei copiilor şi femeilor de etnie romă şi identificarea de soluţii pentru reducerea sărăciei.

Deşi recomandarea nu are caracter juridic obligatoriu, statele membre ar trebui să pună în practică măsuri concrete pentru a îmbunătăţi situaţia populaţiei de etnie romă. Potrivit unui raport privind progresele înregistrate publicat de Comisie în luna iunie, statele membre trebuie să îmbunătăţească punerea în aplicare a strategiilor lor naţionale de integrare a romilor în conformitate cu Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor. În primăvara anului 2014, Comisia va elabora un nou raport referitor la progresele înregistrate de statele membre.

Deşi, oficial, nu este obligat să voteze în acest caz, Parlamentul European a sprijinit, la rândul său, Recomandarea Consiliului, în urma unui vot exprimat la 5 decembrie în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE). Comisia a adoptat un proiect de rezoluţie referitoare la progresele în materie de punere în aplicare a strategiilor naţionale de integrare a romilor, în care s-a subliniat rolul autorităţilor locale şi regionale în elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor privind romii, precum şi importanţa alocării unor resurse financiare adecvate pentru politicile de integrare a romilor. Se preconizează ca rezoluţia să fie adoptată în plen de Parlamentul European la începutul anului 2014.

În ceea ce o priveşte, Comisia va continua să evalueze, în propriile rapoarte intermediare din primăvara fiecărui an, progresele înregistrate. De asemenea, constatările vor reprezenta o contribuţie la procesul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice. În exerciţiul din mai 2013, pe baza propunerii Comisiei, în cadrul semestrului european, Consiliul a adresat recomandări specifice cu privire la aspecte legate de romi unui număr de cinci state membre (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia). Astfel, se solicita celor cinci state membre să asigure punerea în aplicare a strategiilor lor naţionale de integrare a romilor şi să integreze măsuri specifice referitoare la romi în politicile orizontale relevante.

Pentru perioada financiară următoare, Comisia a propus ca integrarea comunităţilor marginalizate, printre care se numără şi romii, să devină o prioritate specifică de investiţii. În acest context, au fost propuse condiţii ex ante specifice pentru a garanta că sprijinul UE este inclus într-o strategie cuprinzătoare de integrare a romilor. Pentru a asigura disponibilitatea resurselor financiare corespunzătoare, statele membre trebuie să aloce integrării sociale cel puţin 20 % din creditele care le sunt alocate din Fondul social european, se mai arată în comunicat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UNIUNEA EUROPEANĂ,
ROMI,
/actualitate/ue-adopta-primul-instrument-juridic-pentru-integrarea-romilor-reding-vorbele-sa-devina-fapte-11750058
11750058
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.