TVR va primi de la bugetul de stat 135,8 mil. lei, pentru emisia sa şi pentru TVR Moldova şi TVRi

Autor: Madalina Cerban Postat la 11 decembrie 2015 88 afişări

Societatea Română de Televiziune (SRTv) va primi de la bugetul de stat, în 2016, o sumă de 135.898.000 de lei, care va fi folosită în special pentru emisia terestră a televiziunilor din portofoliul său, dar şi pentru funcţionarea TVR Moldova şi a TVR Internaţional.

Suma pe care SRTv o va primi de la bugetul de stat în anul 2016, respectiv 135.898.000 de lei, a fost avizată favorabil, cu unanimitate de voturi, vineri, în Comisiile reunite pentru Cultură ale Parlamentului.

Astfel, suma pe care TVR o va primi de la bugetul de stat în 2016 este cu 13,89% mai mică decât suma pe care Televiziunea Română a primit-o în acest an (157.814.000 lei).

Suma primită de TVR de la bugetul de stat reprezintă 29% din sursele totale de finanţare ale SRTv, în timp ce 71% reprezintă venituri proprii, potrivit proiectului de buget al Televiziunii Române pe anul 2016.

Încă de la începutul discuţiilor referitoare la suma pe care TVR o va primi de la bugetul de stat în 2016, parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, cel care a condus lucrările şedinţei de vineri, a spus că aceşti bani vor fi destinaţi asigurării emisiei terestre a televiziunilor din portofoliul SRTv.

"Ştiu că sunt o mulţime de probleme de discutat la Televiziunea Română. Reamintesc că sumele de bani pe care noi le discutăm şi le aprobăm sau nu se referă la asigurarea emisiei terestre. Sunt sume care trec prin conturile Televiziunii Române şi se duc la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Nu vorbim despre alţi bani", a spus Georgică Severin.

La rândul său, Irina Radu, director general interimar al SRTv, a mulţumit pentru precizări. "Să ştiţi că nu aveam nici cea mai mică intenţie să ne plângem sau să vă povestim alte lucruri pentru că le cunoaşteţi foarte bine", le-a spus Irina Radu parlamentarilor din Comisiile reunite pentru Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor.

Totodată, Liviu Nicolescu, directorul Direcţiei Studiouri Centrale din SRTv, a prezentat destinaţia banilor pe care TVR ar urma să îi primească de la bugetul de stat în 2016.

Potrivit lui Liviu Nicolescu, suma propusă pentru anul viitor pentru finanţare de la bugetul de stat pentru TVR este de 135.898.000 de lei, în scădere faţă de 2015, iar această scădere este o consecinţă, în principal, a procesului de tranziţie de la televiziunea terestră analogică la televiziunea digitală.

"Anul acesta s-a oprit difuzarea terestră a TVR 2 (...) Având în vedere stadiul procesului de implementare a sistemului digital terestru, cheltuielile sunt mai mici. Procesul este în curs de implementare. La momentul de faţă este o acoperire undeva între 30 şi 40% din populaţie", a spus Liviu Nicolescu.

El a mai spus că, din suma de 135.898.000 de lei, o parte dominantă, respectiv 108 milioane de lei, va fi plătită de TVR către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru emisia terestră a canalelor Televiziunii Române.

O altă sumă, 14.450.000 de lei, va fi folosită pentru închirierea canalului de satelit al SRTv, iar pentru difuzare terestră a TVR Moldova la Chişinău va fi alocată o sumă de 62.000 de lei.

Totodată, Liviu Nicolescu a amintit că producţia TVR destinată străinătăţii este susţinută, potrivit legislaţiei în vigoare, de la bugetul de stat. Astfel, pentru producţia TV a TVR Moldova va fi alocată suma de 2.128.000 de lei.

"La capitolul alte transferuri, avem 8.634.000 de lei destinată de asemenea funcţionării TVR Moldova şi a TVR Internaţional, iar la capitolul cheltuieli de capital active nefinanciare, investiţii, suma de 2.264.000 de lei", a mai spus Liviu Nicolescu.

Deputatul PSD Mădălin Voicu a spus că, din nefericire, el nu este foarte optimist în privinţa Televiziunii Române şi nu ştie ce se va întâmpla cu TVR. El a mai spus că i se par prea mari cheltuielile dedicate TVR Moldova. "Înţeleg că există o dragoste deschisă, afirmată, confirmată, un gen de emoţie (...) Dar asta cu investiţii mari, cu o dorinţă acerbă, de multe ori dizgraţioasă, ca să facem exerciţiul ăsta Moldova... Sigur că trebuie să existe, dar nu investiţii atât de vaste. Vă rog frumos poate regândiţi genul ăsta de cadou, între ghilimele, pe care noi îl facem deliberat, în speranţa că va înţelege cineva despre ce este vorba. Eu cred că lucrurile pe care le simţim sentimental sunt chestiuni care au nevoie de decenţă, nu de eclatare şi de un balet inutil, care este şi foarte constisitor", a spus Mădălin Voicu.

Însă, senatorul PSD Georgică Severin a spus că TVR Chişinău trebuie finanţat în conformitate cu legislaţia în vigoare. "Noi v-am dat prin lege această însărcinare", le-a spus Georgică Severin reprezentanţilor TVR.

La rândul său, deputatul PSD Florin Pâslaru a spus că are încredere că lucrurile se vor îmbunătăţi la TVR. "De când aţi venit, doamna director general, chiar dacă sunteţi interimar, din informaţiile pe care le am, aţi încercat să faceţi nişte lucruri bune în sensul revitalizării activităţii şi aţi scăpat ca prin urechile acului, e adevărat, de nişte blocaje (...) Dacă o ţineţi pe drumul ăsta, eu sunt convins că televiziunea nu ştiu dacă îşi revine total, dar e pe un drum ascendent", a spus Pâslaru.

În schimb, senatorul PNL Emil Paşcan a spus că el nu este deloc optimist. "Ba din contră, pentru că ceea ce presupune o reformă de fond profundă a Televiziunii Române ţine şi de noi şi de Guvern şi de echipa televiziunii, de o restructurare profundă şi internă a televiziunii. Eu voi susţine bugetul propus pentru că am încredere în viziunea celor din interior şi a dumneavoastră, doamna preşedinte, şi vă rog, pentru că nu am de gând să abdic de la ce v-am sesizat. S-a desfăşurat acea anchetă foarte serioasă. Este inadmisibil ca un post regional să aibă pierderi de un milion de euro pe an de ani de zile, iar acest lucru să fie tolerat. Sunt profunde cauze acolo, e nevoie de o restructurare şi, dacă nu aveţi curajul măcar să o propuneţi, nu se va întâmpla nimic. Cu atât mai mult, sunt în continuare în cercetări şi verificări, implicit prin intermediul CNA, vă informez că, după ce că există o armată de 59 de angajaţi şi încă tot pe atâţia colaboratori la Mureş (TVR Târgu-Mureş, n.r.), mai mult de jumătate din emisiuni sunt reluări şi unele reluări sunt non-stop de ani de zile. Cum să se restructureze, cum să funcţioneze televiziunea, cum să câştige audienţă televiziunea, dacă aceste lucruri sunt tolerate de ani de zile. Vă rog să continuaţi această reformă şi internă, să aveţi curajul să ne propuneţi schimbări şi de natură legislativă sau care ţin de noi, pentru că altminteri (...) nu se va întâmpla nimic semnificativ", i-a transmis Emil Paşcan directorului general interimar al TVR, Irina Radu.

Deputatul PNL Ioan Tămâian a spus că nu are cum să se întâmple o reformă adevărată în Televiziunea Română, atât timp cât aceasta "răspunde politicului şi este subordonată politicului". El a mai spus că "Televiziunea Română are angajaţi foarte mulţi şi nu este justificat acest lucru", iar "abonamentul la Televiziunea Română este sub nivel". "Este Cenuşăreasa, este televiziunea de care dispune oricine când are forţă politică (...) Cât este lăsată la cheremul politicului, nu are cum să se îndrepte. Iar, referitor la Republica Moldova, eu cred că avem o datorie de a ţine acel pământ românesc aproape şi Televiziunea Română şi Radio România sunt în măsură să facă acest lucru", a mai spus Tămâian.

La rândul său, deputatul PSD Liliana Mincă a spus că parlamentarii ştiu că situaţia Televiziunii Române este dramatică. Ea a cerut să fie pusă pe ordinea de zi a Comisiilor reunite pentru Cultură din Parlament numirea unui nou Consiliu de Administraţie al SRTv, pentru că directorul general interimar al TVR nu poate să facă reformă şi să restructureze, pentru că nu are dreptul legal în acest sens.

Conform preşedintelui Comisiei pentru Cultură din Senat, Georgică Severin, situaţia financiară a TVR ar putea fi discutată în luna ianuarie.

După votul de vineri din Comisiile de Cultură, proiectul de buget pe 2016 al Societăţii Române de Televiziune va intra, săptămâna viitoare, în atenţia plenului Parlamentului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TVR,
BUGET,
PARLAMENT,
bugetul de stat,
srtv,
televiziuni
/actualitate/tvr-va-primi-de-la-bugetul-de-stat-135-8-mil-lei-pentru-emisia-sa-si-pentru-tvr-moldova-si-tvri-14916766
14916766
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.