Tot ce trebuie să ştii despre eliminarea tarifelor de roaming

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 15 iunie 2017 409 afişări

Până în prezent, dacă cineva călătorea în altă ţară din UE, operatorul de telefonie mobilă percepea un tarif diferit – mai ridicat – pentru comunicaţiile mobile (apeluri telefonice, SMS-uri, date) efectuate în ţara respectivă, potrivit unui comunicat de presă al Centrului European al Consumatorilor România (ECC).

Tot ce trebuie să ştii despre eliminarea tarifelor de roaming

UE a impus operatorilor de telefonie mobilă să reducă treptat, în mod considerabil, aceste tarife de roaming, în beneficiul consumatorilor. Cine călătoreşte periodic în alte ţări din UE a constatat probabil scăderea pronunţată a tarifelor de roaming în ultimii zece ani. Începând de astazi, 15 iunie 2017, ultimele tarife de roaming pe care le mai plăteai încă operatorului mobil vor dispărea atunci când călătoresti în altă ţară din UE. Toate contractele existente sau noi care includ servicii de roaming vor deveni automat contracte de tip roaming la tarife naţionale. Noile norme ale UE se referă la serviciile de date, la apelurile de voce şi la SMS-uri.

1. Nu uita că eliminarea tarifelor de roamning nu înseamnă că poţi vorbi chiar nelimitat atunci când călătoreşti în Europa. Tariful este pentru minutele pe care le ai în abonament. Dacă le depăseşti vei fi taxat conform tarifelor din ţara ta pentru convorbiri în afara reţelei.

2. Atunci când vorbim de elimintarea tarifelor de roaming ne referim în principal la apeluri şi sms-uri, nu şi la transferul de date. Internetul va fi mai ieftin, dar nu va fi gratuit. De astăzi vom avea pentru transferul de date tariful unic de 7,7 eur pe GB, urmând ca până la 1 ianuarie 2022 să ajungă treptat la 2,5 eur pe GB.

3. Dacă te muţi şi iti stabilesti reşedinţa de durată în altă ţară din UE, nu vei mai putea beneficia de ofertele de roaming la tarife naţionale ale operatorilor din ţara din care provii. Vei avea posibilitatea să beneficiezi, atunci când călătoresti în alte state membre ale UE, de roaming la tarife naţionale cu un contract de telefonie mobilă din noua ta ţară de rezidenţă.

4. In cazul in care primesti un apel atunci cand esti in vacanta acesta nu va fi tarifat cu niciun const suplimentar.

5. Daca mergi in croaziera poti beneficia de acelasi regim tarifar cu condiţia să fii conectat la o reţea mobilă terestră (de exemplu pe râuri, fluvii, lacuri sau de-a lungul coastei), în caz contrar nu. Normele UE în materie de roaming se aplică numai reţelelor mobile terestre. Dacă serviciile sunt furnizate prin alte tipuri de reţele radio, cum ar fi sistemele prin satelit de la bordul navelor sau al aeronavelor, aceste servicii nu mai sunt supuse plafoanelor tarifare obligatorii ale UE. Prin urmare, intreaba compania de transport inainte de a pleca in vacanta.

6. Dacă locuiesti intr-o localitate de frontiera si telefonul se conecteaza frecvent la o retea din tara respectiva cel puţin o dată pe zi, se va considera că în ziua respectivă ai fost acasă, nu în roaming. Nu va avea importanţă că telefonul tau se conectează în acea zi şi la o reţea dintr-o ţară vecină (fie din ţara ta, fie pentru că ai petrecut o parte din zi în acea ţară străină). Ar trebui, de asemenea, ca furnizorii de roaming să te informeze în privinţa modalităţilor de a evita roamingul accidental.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.