Tiparniţa de bani americană s-a oprit

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 noiembrie 2014 87 afişări

După aproape şase ani de reînnoite programe de stimulare monetară a pieţelor financiare prin cumpărare de active în valoare totală de 3.500 mld. dolari, Rezerva Federală a pus capăt ultimului astfel de program, pe baza concluziei că economia americană şi-a revenit suficient de mult încât să se poată descurca pe propriile picioare.

Tiparniţa de bani americană s-a oprit

Comunicatul Fed exprimă încrederea în "progresul către o ocupare maximă a forţei de muncă într-un context de stabilitate a preţurilor" (şomajul a scăzut la 5,9% în septembrie, cu 0,4% peste nivelul de la care Fed consideră că se poate vorbi de ocupare maximă a forţei de muncă, iar economia este aşteptată să crească anul viitor cu 2,6-3%). În acelaşi timp, ea ignoră obişnuitele avertismente venite din pieţe care, de fiecare dată când banca se pregătea să încheie un ciclu de tipărire de bani, pledau pentru reînnoirea lui, fie cu argumentul unor posibile prăbuşiri ale burselor, fie cu cel al stării proaste a economiei globale.

În privinţa unor eventuale majorări de dobânzi, Janet Yellen, preşedintele Fed, i-a convins pe colegii săi mai grijulii cu perspectiva de inflaţie decât cu combaterea şomajului să includă în comunicat asigurarea că dobânzile vor rămâne joase pentru "o perioadă considerabilă" şi că orice majorare va depinde de viitoarea evoluţie a economiei.

De altfel, Janet Yellen i-a surprins recent pe unii politicieni republicani cu un discurs neobişnuit pentru un şef al Rezervei Federale, vorbind despre adâncirea decalajelor sociale şi de avere din SUA, care după unele calcule au ajuns aproape de cel mai ridicat nivel din ultima sută de ani.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/tiparnita-de-bani-americana-s-a-oprit-13485204
13485204
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.