Ţin pasul şcolile profesionale cu nevoile pieţei? Carmen Muşat, inspector asigurarea calităţii, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic - VIDEO

Autor: Adelina Mihai, Roxana Cârcior Postat la 23 martie 2019 58 afişări

“Se mişcă lucrurile şi la noi - poate mai încet ca în alte ţări. Există o tendinţă înspre dezvoltarea şi a competenţelor generale. Există o foarte mare dinamicitate a pieţei muncii, din păcate formarea profesională iniţială în momentul de faţă nu poate să ţină pasul cu această schimbare rapidă a joburilor, pentru că cele de IPT dezvoltă curriculum sau introduce calificări noi în formarea profesională iniţială la cererea agenţilor economici, dar nu poate să introducă această calificare nouă decât dacă există meseria respectivă în cadrul naţional al calificărilor de care răspunde Autoritatea Naţională a Calificărilor.

Prin urmare ar trebui ca mai întâi să se facă o solicitare către Autoritatea Naţională a Calificărilor să se introducă noua meserie care nu există, durează până se aprobă, după care trebuie să facă solicitarea agentul economic împreună cu şcoala pe care a găsit-o ca să-i formeze angajaţii pentru meseria nouă. Agenţiile sunt separate: cele de IPT-uri se ocupă de formarea profesională iniţială, ANC-ul se ocupă de formarea profesională continua, iar de anul trecut a mai apărut şi Autoritatea Naţională pentru Învăţământ Dual pe care o să o vedem funcţionând în următoarele luni. Deocamdată de învăţământul dual se ocupă tot cele de IPT-uri, care a iniţiat această activitate şi a dus-o până acuma.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.