Teodorovici: Proiectele cu fonduri europene "peste care s-a aşternut praful" au fost deblocate

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 august 2013 104 afişări

Experţii puşi la dispoziţia Autorităţii de Management a Programului Operaţional pentru Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) au început să evalueze cele aproape 4.700 de proiecte depuse şi să verifice cererile de rambursare de fonduri europene depuse de beneficiari.

Teodorovici: Proiectele cu fonduri europene "peste care s-a aşternut praful" au fost deblocate

"Am pus la dispoziţia Autorităţii de Management şi a Organismelor Intermediare POS CCE aproximativ 150 de experţi din mediul privat, care vor evalua proiectele depuse în trecut, unele în urmă cu peste doi ani. De exemplu, pe Axa 1 POS CCE, destinată finanţării IMM-urilor, sunt aproximativ 2.700 de proiecte peste care s-a aşternut praful", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministrul spune că a cerut ca evaluarea proiectelor depuse şi semnarea cererilor de finanţare eligibile să fie finalizate în cel mai scurt timp posibil. În acelaşi timp, alţi experţi vor verifica cererile de rambursare depuse de beneficiarii POS CCE. "Obiectivul nostru este ca implementarea proiectelor să înceapă cât mai repede, iar sumele datorate beneficiarilor să fie achitate rapid pentru ca banii europeni să intre în economie şi să suţină evoluţia acesteia”, a insistat Teodorovici.

Ministerul Fondurilor Europene derulează un proiect finanţat din fonduri europene contractate prin intermediul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică pentru a pune la dispoziţia autorităţilor de management şi a oganismelor intermediare experţi pentru evaluarea proiectelor, pentru verificarea cererilor de rambursare, dar şi pentru verificarea contractelor de achiziţii publice încheiate în cadrul proiectelor finantaţe din fonduri comunitare. De asemenea, prin acest proiect sunt contractate şi servicii juridice.

Prin intermediul proiectului menţionat, Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispoziţia Autorităţii de Management şi a Organismelor Intermediare POS CCE un număr de aproximativ 250 de experţi.

Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la peste 19% la data de 5 iulie, potrivit ministrului.

Conform declaraţiilor anterioare ale lui Teodorovici, ţinta de absorbţie a fondurilor UE este de 50% până la sfârşitul acestui an. În aprilie, Eugen Teodorovici a spus că România are obligaţia să emită facturi de 6,5 miliarde de euro pentru investiţii din fonduri europene în acest an, ceea ce înseamnă o creştere a gradului de absorbţie de la 12% anul trecut la 50%.

De asemenea, ministrul a explicat că ministerul pe care îl conduce are în vedere descentralizarea procesului de accesare a fondurilor europene, astfel că la nivel central vor fi menţinute doar proiectele mari, derulate de companii mari, în timp ce cele mai mici vor fi transferate la agenţiile regionale de dezvoltare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/teodorovici-proiectele-cu-fonduri-europene-peste-care-s-a-asternut-praful-au-fost-deblocate-11205742
11205742
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.