Teodorovici: Fondurile europene, între Făt Frumos şi Fata Morgana, între guvernarea PSD - programul PNL

Autor: Alina Novaceanu Postat la 11 martie 2015 67 afişări

Ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, la dezbaterea moţiunii simple a PNL, că este de acord cu faptul că fondurile europene se află între Făt Frumos şi Fata Morgana, adică între guvernarea PSD şi programul de guvernare PNL pe 2015.

Teodorovici a răspuns astfel la moţiunea simplă a PNL intitulată „Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt Frmos şi Fata Morgana”, arătând că textul moţiunii este „un simplu pretext de vizibilitate politică”.

„Sunt de acord cu această poveste, desigur fondurile europene se află între Făt Frumos şi Fata Morgana, adică între guvernarea PSD şi planul de guvernare PNL pe 2015”, a afirmat Teodorovici.

El a arătat că programul de guverare PSD a prognozat o rată de absorbţie a fondurilor europene de 50-80%, iar acum s-a atins ţinta minimală cu un an în avans, iar la sfârşitul lui 2015 se va ajunge la 80%.

„Programul de guvernare al Guvernului Ponta a pornit cu şansa unei rate de absorbţie maxime de 50-80%, acum rata de absorbţie este de aproximativ 53%. Practic ne-am tins ţinta minimală cu un an în avans, iar şansele reale de a atinge pragul maximal din programul de guvernare sunt demonstrate matematic. Anul trecut, în ultimele 6 luni, am avut o creştere medie de 2,5% pe lună, care, aplicată la perioada rămasă până în 2015, va conduce la o rată de absobţie de 80% la sfârşitul anului 2015”, a explicat Teodorovici.

El a mai arătat că face un apel ca munca să fie tratată cu respectul cuvenit, adăugând că întotdeauna a aplicat principiul celebru că problema oamenilor nu este că ţintesc prea sus şi eşuează, ci că ţintesc prea jos şi reuşesc.

„Fac un apel la rigoare, la eliminarea unor formulări tendenţionase, astfel încât munca noastră să fie tratată cu respectul cuvenit. Poate în acest fel la următoarea moţiune vom trece de la jocul cu plastilina la jocul cu mărgele de sticle. Ţin să mărturisesc că întotdeauna am aplicat un principiu celebru: problema pe care o au oamenii nu este că ţintesc prea sus şi eşuează, ci că ţintesc prea jos şi reuşesc. În conluzie, îmi voi propune întotdeauna cât mai mult şi implicit şi rata de abrorbţie maximă să fie de 90 sau chiar 100% . Din câte îmi amintesc, acesta a fost şi mesajul preşedintelui României: aşteptările mari duc la rezultate mari”, a mai arătat Teodorovici.

„Să revenim la: Fondurile europene se află între Făt Frumos şi Fata Morgana. Programul de guvernare al PNL 2015 este Fata Morgana, distorsionând prezentul în viitor şi proiectând realitatea pe care noi o construim în obiectivele unei noi politici şi ale unei noi guvernări. Rămâne să decidem pe baza realităţilor cine este Făt Frumos. Conform dicţionarului, Făt Frumos este un erou, principalul adversar al forţelor răului asupra cărora triumfă întotdeauna şi supus unor încercări care depăşesc capacitatea omului şi este mereu biruitor. Fata Morgana, însă, înseamnă a asuma că vei face în viitor ceea ce astăzi a devenit realitate. Moţiunea prezentată astăzi are persoane de poveste, dar noi nu suntem azi aici să ascultăm poveşti. Textul moţiunii este simplu pretext de vizibilitate politică. Vă propun să regăsim realitatea, fără a inventa mituri şi alegorii cu respectarea apelului către parteneriat, pentru a lăsa ceva mai bun în urma noastră”, a mai spus Teodorovici.

Moţiunea simplă a PNL îi cere ministrului fondurilor europene să răspundă la „problemele” legate de absorbţia fondurilor europene, arărtând că România este pe ultimul loc în privinţa ratei de absorbţie.

Iniţiatorii arată că nu există nicio eficienţă în utilizarea fondurilor europene.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TEODOROVICI,
FONDURI EUROPENE,
/actualitate/teodorovici-fondurile-europene-intre-fat-frumos-si-fata-morgana-intre-guvernarea-psd-programul-pnl-13969182
13969182
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.