Tensiuni în Extremul Orient. China şi Coreea de Nord îşi agresează vecinii şi s-au tras focuri de avertizare

Autor: Alexandru Stan Postat la 27 decembrie 2022 45 afişări

Duminică, pe 25 decembrie, China a trimis 47 de avioane peste linia mediană a strâmtorii Taiwan, cea mai mare incursiune a sa în zona de apărare aeriană a Taiwanului din ultimele luni.

CNN transmite că Beijingul îşi intensifică eforturile de normalizare a operaţiunilor militare agresive din jurul insulei ce-şi menţine autonomia. 

Incursiunile au fost efectuate de 42 de avioane de luptă J-10, J-11, J-16 şi Su-30, două avioane de patrulare maritimă Y-8, o aeronavă KJ-500 pentru avertizare, precum şi de şapte drone militare CH-4 şi  WZ, potrivit ministerului taiwanez al Apărării.

Acesta a adăugat că un total de 71 de avioane chineze au fost observate în jurul insulei şi că armata taiwaneză a răspuns prin trimiterea de avioane de patrulare aeriană de luptă, nave marine şi sisteme de rachete terestre.

Şi Coreea de Nord şi-a agresat vecinul de Crăciun. violându-i spaţiul aerian cu drone. 

Coreea de Sud a trimis imediat avioane de război şi elicoptere de atac care au tras focuri de avertizare după ce dronele nord-coreene i-au încălcat spaţiul aerian, a declarat armata sud-coreeană.

Coreea de Sud a urmărit dronele care treceau din Coreea de Nord peste ceea ce este cunoscută drept linia de demarcaţie militară dintre cele două ţări, după ce le-a detectat pe cerul oraşului Gimpo, în jurul orei 10:25 (01:25 GMT), a transmis armata.

În timp ce se luptau pentru a contracara dronele, un avion de atac uşor KA-1 din Coreea de Sud s-a prăbuşit la scurt timp după ce a părăsit baza sa Wonju din estul ţării, a declarat un oficial al ministerului apărării. Cei doi piloţi ai săi au reuşit să scape înainte de accident şi se află la spital.

Ministerul Transporturilor din Coreea de Sud a declarat mai devreme că zborurile de pe aeroporturile Incheon şi Gimpo au fost suspendate în urma unor solicitări din partea armatei, transmite The Guardian

În 2022 s-au petrecut cele mai tensionate incidente în Extremul Orient din ultimele decenii. China a înconjurat Taiwanul după vizita fostului speaker american din Congres  Nancy Pelosi, iar Coreea de Nord a testat rachete balistice şi a efectuat manevre aeriene, încălcând spaţiul aerian al Japoniei şi Coreii de Sud. După cinci decenii, pacea din Extremul Orient pare să fie compromisă ca urmare a actelor de agresiune comise.

În 2023 se împlinesc 50 ani de la încheierea acordurilor de la Paris care au negociat finalizarea războiului din Vietnam (1955-1975, Statele Unite intervenind între anii 1965 şi 1973) şi 70 ani de la încetarea războiului dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud (1950-1953).

Războiul din Vietnam şi războiul din Coreea au fost cele mai sângeroase conflicte derulate pe durata Războiului Rece dintre SUA şi URSS, respectiv RPC, rezultând moartea a 5 milioane de persoane în total între anii 1950 şi 1975. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
coreea de nord,
razboi,
taiwan,
coreea de sud

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.