Tensiunea continuă în estul Ucrainei: Al patrulea val de mobilizare militară a fost lansat, vizând 50.000 de oameni

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 20 ianuarie 2015 2219 afişări

Ucraina a lansat marţi cel de-al patrulea val de mobilizare militară, care vizează aproximativ 50.000 de bărbaţi, în timp ce ostilităţile continuă în estul rebel prorus, iar doi civili au fost ucişi, relatează AFP.

Această mobilizare va dura 90 de zile şi va fi urmată de alte două, cu obiectivul de a atinge în total 104.000 de persoane. Sunt vizaţi în primul rând toţi cei care au primit în trecut o formare militară - tanchişti, artilerişti, paraşutişti, şoferi şi mecanici -, potrivit autorităţilor ucrainene.

În estul ţării, situaţia era în continuare tensionată marţi, iar armata ucraineană a anunţat că rebelii au efectuat în ultimele 24 de ore aproximativ 100 de tiruri asupra poziţiilor pe care le controlează. În total, 19 militari au fost răniţi în aceste tiruri, a precizat Andrii Lîsenko, un purtător de cuvânt militar.

În fieful separatist Doneţk, tiruri regulate s-au auzit în noaptea de luni spre marţi şi marţi dimineaţa, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Doi civili au fost ucişi, iar alţi opt au fost grav răniţi marţi dimineaţa de un tir de artilerie care a atins o staţie de autobuz şi magazine din apropiere, au anunţat separatiştii.

Pe aeroportul de la Doneţk - care a fost în ultimele zile "epicentrul" unor confruntări armate aprige, în cursul cărora ucrainenii au oprit o puternică ofensivă separatistă - intensitatea confruntărilor a scăzut uşor, a declarat pentru AFP Vladislav Selezniov, un purtător de cuvânt militar.

"Acest lucru are legătură cu faptul că militari ucraineni au curăţat împrejurimile aeroportului şi au distrus posturi de tir rebele", a dat el asigurări.

"Separatiştii au înţeles că nu vor reuşi să se impună direct (...) şi au început să tragă asupra localităţilor în care se află poziţii ucrainene de artilerie care-i susţin pe militarii ce luptă la aeroport", a declarat el, citând satele Piski, Avdiivka şi Tonenke.

În regiunea vecină Lugansk, tiruri rebele de mortier au atins un imobil locuit, în oraşul Şciastie, rănind mai multe persoane şi avariind aproximativ 30 de apartamente, a anunţat guvernatorul pro-Kiev al acestui teritoriu.

Conflictul armat dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene s-a soldat cu peste 4.800 de morţi începând din aprilie, iar violenţele s-au intensificat de aproximativ zece zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
CRIZĂ,
RUSIA
/actualitate/tensiunea-continua-in-estul-ucrainei-al-patrulea-val-de-mobilizare-militara-a-fost-lansat-vizand-50-000-de-oameni-13776524
13776524
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.