O temă care va naşte discuţii. IRCC, noul indice de dobândă pentru creditele populaţiei, este cu 1% mai mic decât ROBOR: 2,36%. Lumea nu crede însă că lucrurile vor rămâne aşa: Praf în ochi. Staţi să vedeţi ce va fi peste 3 luni

Postat la 03 mai 2019 56 afişări

O temă care va naşte discuţii. IRCC, noul indice de dobândă pentru creditele populaţiei, este cu 1% mai mic decât ROBOR: 2,36%. Lumea nu crede însă că lucrurile vor rămâne aşa: Praf în ochi. Staţi să vedeţi ce va fi peste 3 luni

Cei care au susţinut că ROBOR-ul cotat de bănci este artificial au câştigat prima luptă.

BNR a publicat joi pentru prima dată valoarea indicelui IRCC - indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor - afe­rentă trimestrului IV din 2018: 2,36%, un nivel mai redus decât ROBOR-ul la trei luni, cel mai folosit indicator de referinţă pentru creditele acordate românilor.

ROBOR-ul la trei luni anunţat joi a fost de 3,32%.

IRCC va fi folosit pentru creditele viitoare acordate de bănci, dar în Parlament există o iniţiativă potrivit căreia clienţii vor putea să schimbe indicatorul de referinţă din ROBOR în IRCC, dacă vor.

Ministerul Finanţelor a anunţat joi că IRCC va fi folosit şi la creditele în derulare Prima casă, Prima maşină şi Investeşte în Tine. Noul indice IRCC a fost calculat pe baza tranzacţiilor efective realizate de bănci pe piaţa interbancară în T4 2018. ROBOR este un indice calculat pe baza cotaţiilor afişate de 10 bănci la ora 11.00 pe ecranele de tranzac­ţionare, din care se scad extremele.

Valoarea IRCC, mai mică decât ROBOR, dă câştig de cauză, cel puţin până acum, celor care au susţinut că ROBOR-ul este un indice artificial, care are la bază doar nişte cotaţii pe baza cărora nu se fac tranzacţii, iar cei cu credite în lei ar plăti mai mult decât ar fi trebuit. La un calcul sumar făcut de ZF pe un credit Prima casă de 285.000 de lei (65.000 de euro), rata lunară cu ROBOR era de 1.590 de lei, iar cu IRCC de 1.420 de lei.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
indice,
refuz,
dobanda

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.